3.7.16

Με ποιούς θα πάνε και ποιούς θα αφήσουν....


Κατά την κυβέρνηση ο νέος εκλογικός νόμος και η απλή αναλογική αποτελούν τη, στοιχειώδη, «εκπλήρωση ενός ιστορικού καθήκοντος της αριστεράς». Κατά τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί το τέχνασμα του αριστερού αποπροσανατολισμού από τη μεγάλη μνημονιακή στροφή.

Ο,τι από τα δύο κι εαν ισχύει - ή ακόμη κι εαν...
ισχύουν και τα δύο - το βέβαιο είναι ότι η κυβερνητική πρόταση για την απλή αναλογική αποτελεί κυρίως το μεγάλο crash test για τον επαναπροσδιορισμό και την επανατοποθέτηση της ελληνικής κεντροαριστεράς. Κοινώς, πίσω από τους αριθμητικούς συσχετισμούς και τις προσθαφαιρέσεις για το εάν είναι ή δεν είναι εφικτός ο στόχος των 200 βουλευτών- που αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να είναι -, το στοίχημα και η πρόκληση Τσίπρα με τον νέο εκλογικό νόμο είναι βαθιά πολιτική και στρατηγική. Και απευθύνεται, πρωτίστως και ευθέως, στο ΠΑΣΟΚ. Το οποίο καλείται, μετα την τραυματική μετάλλαξη της συγκυβέρνησης Σαμαρά, να αποφασίσει οριστικά με ποιούς θα πάει και ποιούς θ'αφήσει.

Ο Νίκος Φίλης το είπε ευθέως με τη χθεσινή δήλωση του κι ο Νίκος Παππάς φρόντισε να κάνει το δίλημμα ακόμη πιο καθαρό:

«Για μεν τη ΝΔ και τους δορυφόρους της, κόμματα και πρόσωπα, ήταν αναμενόμενη η αρνητική στάση. Ελπίζουμε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί ότι η εκβιασμένη ψήφος, με σχήματα ενισχυμένης αναλογικής, δεν οδηγεί στην πολιτική σταθερότητα», είπε ο υπουργός Παιδείας προσθέτοντας: «Είναι η γνήσια καταγραφή της λαϊκής θέλησης, που διαμορφώνει δυνατότητες για στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις, που θα υπηρετούν ριζικά διαφορετικές, κοινωνικά-πολιτικά, προτάσεις. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας».

Ο δε Νικος Παππάς έσπευσε να θυμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ καλείται απλώς να ψηφίσει έναν νόμο που το ίδιο είχε προτείνει πριν από έναν χρόνο:

«Ο στόχος για τις 200 ψήφους», είπε στην Εφημερίδα των Συντακτών, «είναι εφικτός. Αποτυχία θα ήταν να κυβερνάμε και να μην τηρήσουμε τη δέσμευση που μας ακολουθεί εδώ και δεκαετίες για απλή αναλογική. Τηρούμε λοιπόν αυτή τη δέσμευση και ελπίζουμε και ζητούμε να την τηρήσουν και όσα κόμματα την έχουν υποστηρίξει».

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs.gr, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: