31.7.16

Επίθεση του Βαυαρού πρωθυπουργού στη Μέρκελ...

Το κεντρικό σύνθημα της Άνγκελα Μέρκελ «μπορούμε να τα καταφέρουμε» επέκρινε ξανά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, του κρατιδίου που πλήρωσε τον βαρύτερο φόρο αίματος κατά τις πρόσφατες επιθέσεις στη Γερμανία.

«"Μπορούμε να τα καταφέρουμε"—δεν μπορώ..., με όλη μου την καλή πρόθεση, να ενστερνιστώ αυτή τη φράση», τόνισε ο Χορστ Ζεεχόφερ στους δημοσιογράφους έπειτα από συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματός του, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Οι δηλώσεις του Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά τις επιθέσεις υποστήριξε ότι «όλες μας οι προβλέψεις αποδείχθηκαν σωστές», καταγράφονται μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ την Πέμπτη, όταν επανέλαβε ότι η πεποίθησή της είναι πως «μπορούμε να τα καταφέρουμε» και δεσμεύτηκε ότι δεν θα αλλάξει πολιτική έναντι των προσφύγων και των μεταναστών.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για αυτό κι οι προσπάθειες να δοθεί λύση μέχρι τώρα δεν είναι ικανοποιητικές», έκρινε ο Ζεεχόφερ. «Η επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση αποτελεί προϋπόθεση για την ασφάλεια σε αυτή τη χώρα», συμπλήρωσε.

Η δήλωση αυτή του Ζεεχόφερ, η CSU του οποίου είναι το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, δείχνει πόσο θα δυσκολευτεί η καγκελάριος να συνεχίσει μια πολιτική που οι επικριτές της ερίζουν ότι διευκόλυνε τις επιθέσεις κι ενδέχεται να μειώσει τη δημοτικότητά της ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017.

Ο Γενς Σπαν, υφυπουργός Οικονομικών και σημαίνον στέλεχος της CDU, τόνισε ότι η ενσωμάτωση των προσφύγων είναι ηράκλειο έργο, ενώ έκρινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει περισσότερο τους νεοαφιχθέντες που εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν μια προσπάθεια να προσαρμοστούν στη Γερμανία.

Σε άρθρο του στο Der Spiegel επισήμανε ότι η κυβέρνηση του καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ (1974-1982) είχε τροποποιήσει επί το πολύ πιο αυστηρό τους νόμους για να κατασταλεί η δράση της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός, που εξαπέλυε επιθέσεις εναντίον μελών της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, αλλά όπως πρόσθεσε «οι τρομοκράτες συνέχισαν να βάζουν βόμβες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: