31.7.16

Μία ημέρα στο Άουσβιτς...

Μία ημέρα στο Άουσβιτς: Νεαροί Έλληνες συγκλονισμένοι από την εμπειρίαΝεαροί Έλληνες συγκλονισμένοι από την εμπειρία...

«Πήγαμε με απορία να δούμε τι ήταν, πώς ήταν και γιατί έγιναν όλα αυτά. Φύγαμε μουδιασμένοι, φύγαμε παγωμένοι, φύγαμε με...
σκυθρωπά πρόσωπα», δήλωσαν μετά την ξενάγησή τους στους χώρους του «κολαστηρίου» των ναζί.
Έχουμε ακούσει αφηγήσεις. Έχουμε διαβάσει ιστορίες. Από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά, από εκείνους που επιβίωσαν και τους απογόνους τους... Το Άουσβιτς παραμένει, 72 χρόνια μετά, ένα όνομα συνυφασμένο με τη φρίκη, την ανθρώπινη κτηνωδία και το μισάνθρωπο πρόσωπο του ναζισμού. Ένα γκρουπ νεαρών Ελλήνων είχε την τύχη να βρεθεί στο Άουσβιτς και να περπατήσει σε αυτό το ιστορικό -πλέον- μνημείο, το οποίο συντηρείται ακέραιο στην Πολωνία, ώστε αν θυμίζει στην ανθρωπότητα και στις νέες γενιές, το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου. Νέοι ηλικίας από 16 έως 35 ετών, ξεναγήθηκαν στους χώρους που χιλιάδες άνθρωποι άφησαν μαρτυρικά την τελευταία του πνοή.

Ο πατέρας Νίκος Ρούσσος, ο 39χρονος εφημέριος από τη Σύρο, συνόδευσε μια ομάδα για δύο περίπου εβδομάδες στην Πολωνία. Όπως αναφέει η ελληνική έκδοση της DW, η ομάδα συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στην Κρακοβία, όπως πλέον έχει καθιερωθεί να λέγεται παρόλο που η διάρκεια της είναι μεγαλύτερη. «Την πρώτη εβδομάδα ήταν εξαιρετική η εμπειρία. Οι Πολωνοί ήταν πάρα πολύ φιλόξενοι, πολύ δεκτικοί. Ζήσαμε πραγματικά σαν μια οικογένεια. Υπήρχαν ακόμα νέοι από την Κροατία και την Τσεχία με τους οποίους συμβιώσαμε. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε την περασμένη Δευτέρα εδώ στην Κρακοβία, όπου συναντήσαμε τους νέους από όλο τον κόσμο και νιώσαμε πραγματικά τον παλμό», λέει ο πατέρας Νίκος Ρούσσος.

Η 26χρονη Μαρκελίνα Ξανθάκη δήλωσε πως «οι εντυπώσεις μου είναι μοναδικές όπως ήταν και τις προηγούμενες φορές. Ο παλμός, η ένταση και το πνεύμα ομαδικότητας που υπάρχει μεταξύ των λαών είναι πέρα από κάθε φαντασία, τουλάχιστον για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, που είμαστε μειονότητα οι Καθολικοί και δεν ζούμε τόσο έντονα το θρησκευτικό κομμάτι όσο ίσως θα θέλαμε».

Γνωριμίες, συζητήσεις αλλά και κατήχηση και Θεία Λειτουργία περιλαμβάνει το καθημερινό πρόγραμμα. Ξεχωριστή στιγμή για την ελληνική ομάδα ήταν επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς: «Πήγαμε με απορία να δούμε τι ήταν, πώς ήταν και γιατί έγιναν όλα αυτά. Φύγαμε μουδιασμένοι, φύγαμε παγωμένοι, φύγαμε με σκυθρωπά πρόσωπα. Είχαμε την «τύχη» η μητέρα, η αδελφή, η αδελφής της μητέρας του ξεναγού και η γιαγιά του να έχουν ζήσει στο Άουσβιτς, οπότε είχε πολλά να μας πει. Υπήρχαν και πολλά ντοκουμέντα από την μητέρα του, η οποία κατάφερε να επιβιώσει αφού έζησε δυο χρόνια μέσα στο Άουσβιτς».

Η Καθολική Εκκλησία έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για συντηρητισμό όσον αφορά τις σχέσεις των δυο φύλων, την οικογένεια, τους ομοφυλόφιλους. Πόσο ο λόγος της σήμερα μπορεί να αγγίξει τους νέους; Ο Εφημέριος Νίκος Ρούσσος απαντά: «Πιστεύω ότι και ο Πάπας Φραγκίσκος προσπαθεί μέσα σε αυτή την σύγχρονη εποχή να βρει ένα νέο λεξιλόγιο και να βρει νέες εκφράσεις ώστε να αγκαλιάσει όλες τις σημερινές καταστάσεις με ευσπλαχνία. Είτε στις σχέσεις είτε με τους ομοφυλόφιλους έχει μια διαφορετική προσέγγιση».

Τώρα το ενδιαφέρον των προσκυνητών είναι στραμμένο στον απογευματινό «Δρόμο του Σταυρού» με τον Πάπα ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένη μια προσκυνηματική πορεία δέκα χιλιομέτρων όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι νέοι με σκοπό να φθάσουν στο λεγόμενο «Λιβάδι της Ευσπλαχνίας». Θα ακολουθήσει αγρυπνία μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο. Το αποκορύφωμα της συνάντησης είναι την Κυριακή, όπου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία από τον Προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας...protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: