31.7.16

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας...

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην \πόλη της Γερμανίας, την Κολωνία. Σχεδόν 50.000 Τούρκοι μετανάστες εκδήλωσαν την...
υποστήριξή τους στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, στον οποίο, ωστόσο, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας απαγόρευσε να απευθύνει μήνυμα μέσω video-wall. Το γεγονός αυτός προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από την τουρκική κυβέρνηση, ανεβάζοντας επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ, επιτέθηκε φραστικά στη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας πως παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες ελευθερίας του λόγου και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματίσει καμπάνια εναντίον του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου εναντίον του, καλώντας τους οπαδούς του να αντιδράσουν σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά τις αιχμές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση που τήρησε η Γερμανία κατά τη διάρκεια και μετά το πραξικόπημα φέρονται να βρίσκονται σε πολύ τεταμένο κλίμα. Πριν λίγα 24ωρα, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τις γερμανικές αρχές την έκδοση δικαστικών που κατέφυγαν στη Γερμανία μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, καθώς και να ελεγχθούν οι τοπικοί σύλλογοι Τούρκων μεταναστών, καθώς, πίσω από αυτούς, όπως υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση, βρίσκεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Τα δύο αυτά αιτήματα προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις στη Γερμανία, ενώ κυβερνητικά στελέχη επιτέθηκαν με βαριές εκφράσεις εναντίον του Ερντογάν και της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, ενώ τέθηκε θέμα ακόμη και διπλής υπηκοότητας για τους Τούρκους που διαβιώνουν στη Γερμανία.

Ο δε εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, σχολίασε πως η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω βίντεο ήταν «απαράδεκτη» και πρόσθεσε πως ελπίζει η γερμανική κυβέρνηση να δώσει επαρκείς εξηγήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: