31.7.16

Mάχη με τις φλόγες σε Εύβοια - Ρέθυμνο...


ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ...
Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ και μέχρι  τώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια και το Ρέθυμνο προκειμένου να περιορίσουν την έκταση της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι δύο μεγάλες πυρκαγιές που βρίσκονται σε...
εξέλιξη από χθες το μεσημέρι.

Στην Εύβοια, η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Φαράκλα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές.



Real.gr ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ από realmedialive
Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται «πάνω» στην θάλασσα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν σπεύσει στη Βόρεια Εύβοια για την πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη, δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα.







Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, εκτίμησε ότι δεν θα απειληθεί η Λίμνη από την πυρκαγιά, παρ' ότι έχει φτάσει πολύ κοντά.

Photo: eviazoom.gr

Μάχη με τις φλόγες και τον αέρα στο Ρέθυμνο

Τιτάνιο αγώνα κόντρα στην πύρινη λαίλαπα εξακολουθούν να δίνουν μέχρι τώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Ρέθυμνο προκειμένου να τιθασεύσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι αρχικά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σαχτούρια και πήρε κατεύθυνση προς τον οικισμό Άγιος Παύλος, ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά, καθώς και προς τις Μέλαμπες.

Την μάχη με τις φλόγες, έχοντας να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς ανέμους, δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από 21 οχήματα, 47 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες των δήμων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή, ενώ το σκοτάδι δημιούργησε ένα επιπλέον πρόβλημα στις πυροσβεστικές δυνάμεις.
.








Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Ταταράκης, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων οι οποίοι φτάνουν σε ένταση –κατά ριπές, όπως χαρακτηριστικά είπε– ακόμη και τα 12 μποφόρ. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και απλά περιμένουμε την εξέλιξη της φωτιάς, η οποία ήδη έχει κάψει κάποιες πέργκολες σε σπίτια και ξενοδοχεία από όπου πέρασε, χωρίς όμως άλλες καταστροφές, η φωτιά», ανέφερε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: Δέκα χρόνια δήμαρχος, πρώτη φορά βλέπω τόσης μεγάλης ένταση φωτιά που να μας κρατάει καθηλωμένους... Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και ευχόμαστε να καταλαγιάσουν οι άνεμοι».



Photo - video: cretalive.gr


Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι ομάδες εθελοντών, τα εναέρια μέσα, η Αστυνομία και ο Στρατός σήμερα, καθώς ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4). Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών. 

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr) έχει εκδώσει ανακοίνωση για κίνδυνο στις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)



• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Κρήτης (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι)

Χθες ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής από όπου παρακολούθησε την εξέλιξη της επιχείρησης των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα, ενημερώθηκε από τους επικεφαλής για τις διαθεσιμότητες μέσων και προσωπικού και την επιφυλακή της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση των εστιών των πυρκαγιών. 

Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Σε άλλα τρία μέτωπα δόθηκε χθες η μάχη με τις φλόγες. Πυρκαγιές ξέσπασαν στις Ερυθρές της Αττικής,  Ναύπλιο και τη Μάνη.  Οι κακές καιρικές συνθήκες το δύσβατο σε πολλά σημεία που εκδηλώθηκαν εστίες φωτιάς και οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραναν την κατάσβεση των πυρκαγιών που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εξετάσεων. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές ή και ανθρώπινες ζωές. 

Οι οδηγίες για την αποφυγή των πυρκαγιών

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: