31.7.16

Ερντογάν: «To κράτος θα γίνω εγώ»...


Ερντογάν: «To κράτος θα γίνω εγώ»Απλά πράγματα…

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung, ότι εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της...
θανατικής ποινής στη χώρα μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Παράλληλα προαναγγέλλει δεκάδες χιλιάδες δίκες για τους πραξικοπηματίες.

Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται «εν θερμώ» λέει ως προς το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εμφανίσει ως λαϊκή απαίτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα» είπε στη γερμανική εφημερίδα ο Τσαβούσογλου.

Στη γραμμή Ερντογάν, ο ίδιος δήλωσε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει την θανατική ποινή, υποστηρίζοντας: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε “αν δεν επαναφέρεται την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας’».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε επίσης την ευρωπαϊκή κριτική: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα». Οι προσπάθειες να νουθετήσουν την Τουρκία «δεν οδηγούν πουθενά», είπε. «Είναι λάθος να καταλογίζεται στον πρόεδρο Ερντογάν λαϊκισμός στο θέμα αυτό διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%» είπε ο Τσαβούσογλου.
Για τον ιερωμένο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο οργανωτής του πραξικοπήματος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις». Ανέφερε δε ότι «οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Στο ερώτημα αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της ΕΕ να παρίστανται στις δίκες των φερόμενων ως πραξικοπηματιών, ο Τσαβούσογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ” αυτού εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο : «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες».

Οι μυστικές υπηρεσίες
Στο μεταξύ, απευθείας υπό τον έλεγχο του προέδρου -δηλαδή του ίδιου- θέλει να θέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις μυστικές υπηρεσίες, μαζί με τους τρεις κλάδους του Γενικού Επιτελείου, σε μία από τις τελευταίες κινήσεις του πλήρους συγκέντρωσης του ελέγχου σε κάθε υπηρεσία ασφαλείας μετά το αποτύχημενο πραξικόπημα.

Το μέτρο είναι τμήμα «μικρού πακέτου συνταγματικών αλλαγών» που προανήγγειλε, και για το οποίο όμως θα χρειαστεί την στήριξη της αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό Al Haber, στο σχέδιο περιλαμβάνεται και υπαγωγή του ελέγχου της MIT στην προεδρία, μαζί με το κλείσιμο των ακαδημιών πολέμου.
Όσων αφορά τους αρχηγούς των κλάδων των Γενικών Επιτελείων, θα υπάγονται απευθείας στον υπουργό Άμυνας Φικρί Ισίκ, όπως ανέφερε ο Ερντογάν στη συνέντευξή του.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι θα φέρει το πακέτο στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Για να περάσει, θα απαιτούνταν τα δύο τρίτα του Σώματος -πλειοψηφία που δεν έχει το κόμμα του, το ΑΚΡ, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν, αρχικά, στήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση έχει αποτάξει 1.389 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που πιστεύεται ότι διατηρούσαν δεσμούς με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Το πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Η είδηση αυτή μεταδόθηκε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε πολλές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο των στρατιωτικών ακαδημιών...

enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: