26.7.16

Θα αυξηθούν τα «κόκκινα δάνεια» το 2016...


... εκτιμά η ΤτΕ...
Η «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), προβλέπει νέα αύξηση των «κόκκινων δανείων» εντός του 2016. Προειδοποιεί για...
περαιτέρω αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όπως αναφέρει η «Επισκόπηση» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αν οι τράπεζες δεν προβούν σε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, (π.χ. περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων μέσω της αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων με ευνοϊκότερο για τις εταιρίες επιτόκιο, ανταλλαγή εταιρικού χρέους με μετοχικό κεφάλαιο) τα «κόκκινα δάνεια» (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) θα αυξηθούν εντός του 2016.

Αυτό αναμένεται να συμβεί ακόμα και στην περίπτωση ομαλοποίησης των μακροοικονομικών συνθηκών, δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί ιστορικά χρονική υστέρηση μεταξύ της θετικής αναστροφής του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο πιστωτικός κίνδυνος και η περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή αστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η συγκεκριμένη Επισκόπηση έχει περίοδο αναφοράς την πενταετία 2010-2015 σε ό,τι αφορά τη διαρθρωτική ανάλυση, ενώ εστιάζεται στην περίοδο 2014-2015, με αναφορά και στο 2016, σε ό,τι αφορά την ανάλυση του πιστωτικού κινδύνου και των κινδύνων ρευστότητας και αγοράς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: