20.11.15

Καταλήψεις για τους πέντε εκζητούμενους φοιτητές...


Κατάληψη στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και σειρά κινητοποιήσεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα, πραγματοποιούν...
αλληλέγγυοι στους πέντε φοιτητές, των οποίων την έκδοση απαιτούν οι ιταλικές αρχές.
Καταλήψεις πραγματοποιούνται εκτός από το ΕΜΠ και σε άλλα ιδρύματα, όπως το ΑΠΘ, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Μαίου 2015, πέντε φοιτητές από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια ταξιδιού, συμμετείχαν σε διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο, που είχε ως σημείο αιχμής την εναντίωση στη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Expo 2015, η οποία διεξάγονταν εκείνες τις μέρες στην πόλη.

Μια μέρα μετά τη διαδήλωση, και με μοναδικό κριτήριο την έξοδό τους από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, όπως τονίζουν, προσήχθησαν από την ιταλική αστυνομία στο πλαίσιο μαζικών προσαγωγών. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς την παρουσία διερμηνέα, αφέθηκαν ελεύθερους χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία, επισημαίνουν.

Εισβολή στα σπίτια τους

Ωστόσο, την Πέμπτη 12/11/2015 οι ελληνικές αρχές εισέβαλαν στα σπίτια τους, και τους συνέλαβαν δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου, με το οποίο ζητούσε τη σύλληψη και την έκδοσή τους στην Ιταλία, λόγω της συμμετοχής τους στη διαδήλωση. Σύμφωνα με το ένταλμα, «θεάθηκαν» να συμμετέχουν σε επεισόδια.

«Η έμπρακτη αλληλεγγύη του κινήματος κατάφερε να αποτρέψει την προφυλάκισή μας, ενώ ακόμα εκκρεμεί δικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίσει αν θα μας εκδώσει στην Ιταλία, όπου δεν υπάρχει καν ανώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης μέχρι να διεξαχθεί η δίκη», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.

Ευρωπαϊκό Ένταλμα για πολιτική δράση

Επισημαίνουν δε, ότι είναι η πρώτη φορά από όταν θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, που ζητείται έκδοση πολιτών από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο, για λόγους που ανάγονται στην πολιτική τους δράση.

«Ως φοιτητές που συμμετέχουμε στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του , στις συνελεύσεις γειτονιών και στις εργατικές/ταξικές διεκδικήσεις, κάνουμε κάλεσμα σε όλο το ανταγωνιστικό κίνημα να εναντιωθεί και να μπλοκάρει την έκδοσή μας στην Ιταλία, αφού αυτός ο κίνδυνος είναι πια ορατός», τονίζουν μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι για την ερχόμενη Τρίτη, στις 6 μμ, διοργανώνεται συγκέντρωση στην Ιταλική Πρεσβεία (Σέκερη και Β. Σοφίας), ενώ το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, διοργανώνεται πορεία στο  Μοναστηράκι στις 12.00, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής ημέρας αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του No Expo.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: