22.11.15

Ένα βήμα πριν την πτώση βρέθηκε η κυβέρνηση ...


Ποιοι βουλευτές θα καταψήφιζαν...
Ένα βήμα πριν την πτώση της έφθασε η κυβέρνηση κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Newpost, καθώς μια μίνι ανταρσία εκδηλώθηκε στα σπλάχνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο...
λόγος ήταν η αρχική απόφαση για φορολόγηση στο κρασί, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση μικρής μεν, ομάδας βουλευτών, αρκετής ωστόσο να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

Ο Χρήστος Μπγιάλας και ο Δημήτρης Σεβαστάκης από τις μονοεδρικές των Γρεβενών και της Σάμου αντιστοίχως, η Βάλια Βαγιωνάκη από τα Χανιά και ο Δημήτρης Γάκης από τα Δωδεκάνησα διεμήνυσαν με καθαρό τρόπο ότι φορολόγηση στο κρασί δεν ψηφίζουν! Γεγονός που εξηγεί και την εν μέρει υποχώρηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Αμέσως χτύπησε «κόκκινος συναγερμός» στο τρίγωνο, Μέγαρο Μαξίμου –Βουλή –Κουμουνδούρου, αφού, όπως αποδείχθηκε και από την τελική ψηφοφορία, η πλειοψηφία είναι όντως εύθραυστη. Το ρόλο του πυροσβέστη σε πρώτο επίπεδο ανέλαβαν οι… συνήθεις ύποπτοι σε τέτοιες περιπτώσεις: η γραμματέας και ο διευθυντής της Κοινοβ. Ομάδας, εν προκειμένω η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο Κώστας Ζαχαριάδης. Κάθε βουλευτής έχει τον τρόπο του, λένε οι παλιοί κοινοβουλευτικοί, κι έτσι κι έγινε, αφού η διεύθυνση της Κοινοβ. Ομάδας αποδείχθηκε ικανή να αποσοβήσει τον κίνδυνο, χωρίς τελικά να χρειαστεί η επίκληση των μεγάλων όπλων.

Τώρα, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και εν αναμονή της εκταμίευσης των 10+2 δισ. η ηρεμία έχει επανέλθει στους κόλπους της Κοινοβ. Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Μέχρι την επόμενη «καταιγίδα» προαπαιτουμένων…

Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει σίγουρο για την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ποιος όμως μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν θα αντιδράσουν για τα αγροτικά βουλευτές από νομούς της υπαίθρου ή ότι θα δεχθούν όλοι τις αλλαγές στο ασφαλιστικό;

Εκ των πραγμάτων τα βλέμματα στρέφονται ξανά στην ομάδα των «53» (ή όσους έχουν απομείνει από αυτούς), μετά και την απομάκρυνση Σακελλαρίδη… Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αννέτα Καββαδία, Βασιλική Κατριβάνου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Χρήστος Καραγιαννίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς συνιστούν το σκληρό πυρήνα των «53+» και παρακολουθούν με προβληματισμό την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων.

Όπως, όμως σημείωνε παλαιός κοινοβουλευτικός, όταν η κυβέρνηση έχει φτάσει στο «+1» ή το «+2» πριν την απώλεια της δεδηλωμένης, ποιος θα πάρει την ευθύνη να την ρίξει;

Στον αντίποδα, κάποιοι άλλοι βουλευτές στηρίζουν χωρίς αστερίσκους: Νίνα Κασιμάτη, Χαρά Καφαντάρη, Ελένη Αυλωνίτου, Σταύρος Αραχωβίτης, Κώστας Μπάρκας που κάποιοι τους εντάσσουν στην «Ενωτική Κίνηση».

Μαζί και οι βουλευτές που πρόσκεινται στην «Πλατφόρμα 2010», όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σωκράτης Φάμελλος, οι Πάνος Σκουρολιάκος, Νεκτάριος Σαντορινιός, Βασίλης Τσίρκας, Νίκος Συρμαλένιος, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: