22.11.15

Καμία διευκόλυνση...

Μπορεί η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να στηρίζεται πλέον μόνο σε 153 έδρες, ωστόσο τα δύο μικρά κόμματα της Κεντροαριστεράς, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δεν δείχνουν διατεθειμένα να διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια...
ενδεχόμενη «αναδόμηση» του κυβερνητικού σχήματος.

Από τη μεν Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι «δεν πρόκειται να γίνουν δεκανίκι κανενός» και το μόνο σενάριο που συζητούν είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας από την παρούσα Βουλή με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που στήριξαν το καλοκαίρι το Μνημόνιο Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-ΑΝ.ΕΛΛ.).

Στη δε Σεβαστουπόλεως απορρίπτουν κάθε σκέψη για συμμετοχή σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, από το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως η μόνη λύση για τη χώρα τη δεδομένη στιγμή είναι μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας και όχι «ευκαιριακών συνεργασιών».

Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί ρόλο «πολιτικού δορυφόρου» για το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα, παρ’ όλο που κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη δεν κρύβουν την επιθυμία τους να υπουργοποιηθούν ακόμη και σε μια κυβέρνηση Τσίπρα.

Πάντως τη φράση «κυβερνητικό δεκανίκι δεν πρόκειται να γίνουμε» πρόκειται να επαναλάβει για ακόμη μια φορά σήμερα το πρωί η κ. Γεννηματά στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του κόμματος, όπου συμμετέχουν οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Τη Δευτέρα η πρόεδρος του Κινήματος θα μιλήσει και σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για το ασφαλιστικό, στην οποία θα τοποθετηθούν έμπειρα για το θέμα στελέχη, όπως ο Γ. Κουτρουμάνης, Ξ. Κοντιάδης, ο Δ. Μπούρλος, ο Μ. Νεκτάριος και ο Σ. Ρομπόλης, ενώ το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να κρατήσει αρνητική στάση για τις επώδυνες αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Παρά το γεγονός ότι τα σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών θα φουντώσουν το επόμενο διάστημα, η κ. Γεννηματά θα συνεχίσει να ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, όπως π.χ. την Πέμπτη στη Βουλή με τη χαρακτηριστική αποστροφή:

«Πουλήσατε δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση και ο κόσμος εισπράττει φόρους, εξώσεις και απελπισία. Αυτό δεν είναι Αριστερά. Είναι μια κυβέρνηση συμβιβασμένη που τα δίνει όλα».

Σε παρόμοιο αλλά σαφώς διακριτό μήκος κύματος κυμαίνεται ο τέως πρόεδρος του κόμματος και πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πυκνώνοντας τις κοινοβουλευτικές του παρουσίες το τελευταίο διάστημα και κάνοντας στοχευμένη κριτική, ο κ. Βενιζέλος δεν κρύβει σε συνομιλητές του ότι αισθάνεται δικαιωμένος για το γεγονός ότι είχε προειδοποιήσει το καλοκαίρι πως η «φιλοευρωπαϊκή» αντιπολίτευση δεν έπρεπε να ψηφίσει άνευ όρων το Μνημόνιο Τσίπρα, καθώς τώρα υφίσταται την κριτική εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ «γιατί καταψηφίζετε τα μέτρα, ενώ ψηφίσατε το Μνημόνιο;».

Ο ίδιος προκρίνει ως μεγαλύτερο κίνδυνο από το Grexit τη «στασιμοχρεοκοπία», θεωρεί απολύτως αναγκαία την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μια πρόταση που επαναλαμβάνει από το 2012, ειδικά αφού «η εθνικολαϊκιστική κυβέρνηση Τσίπρα–Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει στη χώρα αυτό που πραγματικά χρειάζεται».

Στον αντίποδα, το επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη αρνείται να μπει σε συζήτηση για συμμετοχή σε κυβέρνηση, αφήνοντας την πρωτοβουλία στα μεγαλύτερα κόμματα και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ να βρει λύση, καθώς, όπως λένε, με 4% δεν μπορείς να επηρεάσεις κρίσιμες αποφάσεις.

Καταλογίζουν στην παρούσα κυβέρνηση απουσία σχεδίου, ανεπάρκεια, ιδεοληψίες και ανικανότητα και ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι «σε αυτή τη Βουλή το Ποτάμι θα είναι αντιπολίτευση»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: