12.11.15

Αγωνία για την πολιτική σταθερότητα...

Ανάμεσα στις «συμπληγάδες» των πλειστηριασμών και του ασφαλιστικού η κυβέρνηση...

Την πολιτική διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, μέσα σε ένα εξόχως προβληματικό και θολό τοπίο, ιδίως μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης Πανούση, προσπαθεί...
να κάνει η κυβέρνηση, καθώς το ένα μέτωπο διαδέχεται το άλλο.

Το Μέγαρο Μαξίμου και οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση υπουργοί αισιοδοξούν και το δηλώνουν ανοιχτά ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το σαββατοκύριακο, ώστε τη Δευτέρα να εγκριθεί από το eurogroup η καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι αναγκαίο η πρότερη νομοθέτηση των συμφωνηθέντων. Η νέα συμβιβαστική πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οδηγεί τους κυβερνώντες στην εκτίμηση ότι ο συμβιβασμός είναι ακόμα πιο κοντά.

Ωστόσο, πριν καν λήξει το θέμα αυτό, ανοίγει το μείζον μέτωπο με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αφού ήδη συζητούνται συγκεκριμένες ιδέες των δανειστών, με την ελληνική πλευρά να κινείται αμυντικά και να ζητάει χρόνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει και μάλλον έλαβε μία παράταση μερικών ημερών για να ολοκληρώσει την οριστικοποίηση του σχεδίου και τη νομοθέτηση των ρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν. Έτσι αντί για το τέλος Νοεμβρίου που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα με τους εταίρους και δανειστές, η παρέμβαση στο ασφαλιστικό αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μεν αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, χωρίς σοβαρές παρεκκλίσεις, όμως αντιλαμβάνονται και το εκρηκτικό κλίμα που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία με τα νέα μέτρα. Συνδέουν δε αυτή την έκρυθμη κατάσταση στην κοινωνία με το πώς χειρίστηκαν οι αντίπαλες πολιτικές και όχι μόνο δυνάμεις την υπόθεση Πανούση, εκτιμώντας ότι υπάρχει αν όχι σχέδιο, τουλάχιστον μία σπασμωδική προσπάθεια αποδόμησης της κυβέρνησης και καλλιέργειας κλίματος πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Για τον επιπλέον αυτό λόγο μάλιστα επέλεξε η κυβερνητική ηγεσία να αντιμετωπίσει με σκληρό και μετωπικό τρόπο τη σύγκρουση με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη και όσους θεωρεί ότι επενδύουν πολιτικά πάνω σε αυτή.

Παράλληλα με τον χειρισμό της υπόθεσης Πανούση, το κυβερνών κόμμα αποφάσισε να χαράξει μία προσεκτική, όσο και πρωτόγνωρη γραμμή απέναντι στις κοινωνικές κινητοποιήσεις, που αμφισβητούν την μνημονιακή πολιτική και οι οποίες εάν «ξεφύγουν» μπορούν να θέσουν σε αμφιβολία την προσπάθεια ανασύνταξης που καταβάλλει η κυβέρνηση.

Με αφορμή δε τη σημερινή πανελλαδική απεργία ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τις δυνάμεις του να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, δίπλα και μαζί με την κοινωνία και με σκοπό να σταλεί ένα μήνυμα με αποδέκτη την τρόικα ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλη πίεση από τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να οριοθετηθεί και να βρεθεί απέναντι από τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά να τις μετατρέψει σε μέρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, χρησιμοποιώντας τες ως «ασπίδα» ή και ως «άλλοθι» για να μην επιμείνουν οι εταίροι σε παράλογες απαιτήσεις, κατά τις συζητήσεις με την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα.

«Κάθε κοινωνία οφείλει να διεκδικεί. Εμάς όχι μόνο δεν μας τρομάζει αυτό, αλλά θεωρούμε τις διεκδικήσεις των πολιτών διαπραγματευτική μας δύναμη» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: