2.11.15

ΝΔ: Σκληρό ντιμπέιτ για να γίνει… ντιμπέιτ...

Θέλουν τα «αουτσάιντερ», αρνούνται τα «φαβορί»...
Απορρίπτει ο Μεϊμαράκης την τηλεμαχία για την οποία επιμένουν Μητσοτάκης και Γεωργιάδης -«Μπορεί να παρασυρθούμε», λέει ...
ο πρόεδρος της ΝΔ -Επιστολή στον Παπαμιμίκο έστειλε ο Άδωνις για να «βρεθούμε επιτέλους οι τέσσερις» -Πόλεμο λάσπης εναντίον του καταγγέλλει ο Τζιτζικώστας

Στην τελική ευθεία προς την κάλπη της 22ας Νοεμβρίου για την εκλογή νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέβουν, εκ νέου, οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης με επίκεντρο την προσπάθεια που καταβάλουν τα αουτσάιντερ της αναμέτρησης Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης να βρεθούν αντιμέτωποι με τους προβαλλόμενους ως φαβορί Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Απόστολο Τζιτζικώστα προκαλώντας τη διεξαγωγή τουλάχιστον μιας τηλεμαχίας.


Ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι κατηγορηματικά απορριπτικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η τηλεμαχία θα μας βλάψει. Θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα μεταξύ μας», ανέφερε μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής σε συγκέντρωση υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του. «Μπορεί να παρασυρθούμε από τις ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν και να έχουμε απαντήσεις που θα πληγώσουν τον νεοδημοκράτη τούτη την ώρα», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Γι’ αυτό εγώ λέω να πάνε οι νεοδημοκράτες να ψηφίσουν και να ψηφίσουν όποιον θέλουν», συνέχισε. «Μας ξέρετε. Μας ξέρετε πολλά χρόνια. Ξέρετε ποιοι μπορούμε να δώσουμε μάχη. Ξέρετε ποιοι μπορούν να συνθέσουν. Ξέρετε ποιοι μπορούν να δώσουν νέες απόψεις, νέες αντιλήψεις που θα τις συζητήσουμε μαζί στο Συνέδριό μας, που μπορεί να κάνουμε διάλογο με την κοινωνία, που μπορεί να πείσουμε και μπορεί να κερδίσουμε».

Ο κ. Μεϊμαράκης δεν παρέλειψε να επιτεθεί εμμέσως στον κ. Τζιτζικώστα θέτοντας δια της πλαγίας το κώλυμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να εκλεγεί βουλευτής πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019 που λήγει η θητεία του. «Διαμέσου της Βουλής παίρνουμε την πλειοψηφία και την κυβέρνηση. Στη Βουλή δίδονται οι μάχες», είπε και με σαφή υπαινιτική διάθεση συνέχισε: «Εμείς δεν είμαστε της περιθωριακής Αριστεράς για το πεζοδρόμιο. Εμείς είμαστε για τη Βουλή. Μέσα στην ελληνική κοινωνία, μέσα στους φορείς και μέσα στις παραγωγικές τάξεις».

Γεωργιάδης: «Να βρεθούμε κάπου οπωσδήποτε και οι τέσσερις»

Ο «μεταβατικός», όπως τον χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοι του, πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να πάρει θέση στην υπόμνηση από τον Άδωνη Γεωργιάδη της παλαιότερης εναλλακτικής πρότασης που ο ίδιος είχε διατυπώσει για οργάνωση δύο συνδιασκέψεων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ώστε ενώπιον ακροατηρίου οι τέσσερις υποψήφιοι να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Σε επιστολή του προς τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «η εκλογική διαδικασία δυστυχώς εξελίσσεται με πολύ άσχημο τρόπο», καθώς, όπως αναφέρει δείχνοντας προς την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, «ο κάθε υποψήφιος αξιοποιεί το όποιο θεσμικό αξίωμα κατέχει για εκλογικούς λόγους απαξιώνοντας την διαδικασία».

«Είναι», προσθέτει «παντελώς απαράδεκτο να φτάσουμε στην 22α Νοεμβρίου χωρίς να μας έχει δοθεί η ευκαιρία να βρεθούμε οι τέσσερις συνυποψήφιοι σε οποιουδήποτε είδους ακροατήριο για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, τις δεσμεύσεις μας και το όραμά μας για τη Νέα Δημοκρατία».

Όπως επισημαίνει, στόχος της διαδικασίας είναι «να μας δει ο κόσμος και τους τέσσερις και να μας συγκρίνει, και όχι ο καθένας να υπηρετεί προσωπικές στρατηγικές». Και απευθυνόμενος στον κ. Παπαμιμίκο, που είναι και επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τον καλεί να ορίσει την διαδικασία, τον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνουν οι Εθνικές συνδιασκέψεις που είχε προτείνει παλαιότερα ο κ. Μεϊμαράκης.

Ή, όπως καταλήγει ο κ. Γεωργιάδης «εάν οι συνυποψήφιοι μου έχουν την διάθεση να μιλήσουμε σε κάποιου άλλου είδους ακροατήριο, δέχομαι και την Κοινοβουλευτική Ομάδα εάν αυτό προτιμούν ή ο,τιδήποτε άλλο προτιμούν, αλλά πρέπει να βρεθούμε κάπου οπωσδήποτε και οι τέσσερις».

Επίθεση Κυριάκου σε Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα

Το θέμα του ντιμπέιτ θέτει με ένταση και ο κ. Μητσοτάκης, στρέφοντας τα πυρά του κατά του κ. Μεϊμαράκη τον οποίο κατηγορεί ότι κάνει προεκλογική εκστρατεία ως πρόεδρος της ΝΔ και όχι ως υποψήφιος πρόεδρος. Από το Αγρίνιο, όπου περιόδευσε την Κυριακή επεφύλαξε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση για τη φορολογική της πολιτική. «Εάν πρόκειται να αυξήσουμε ένα φόρο, προτιμώ να αυξήσουμε το φόρο στο σκληρό αλκοόλ και στα τσιγάρα παρά να αυξάνουμε τη φορολόγηση στους αγρότες», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε πως αυτήν τη στιγμή οι αγρότες χτυπιούνται από τρεις μεριές: υψηλές εισφορές, υψηλό κόστος παραγωγής και υψηλή φορολόγηση.

Παρουσιάζοντας της προτάσεις του για το μέλλον της ΝΔ, ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι μπορεί να ξαναγίνει από συρρικνωμένο κόμμα, μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. «Θέλω να προωθήσω καταστατικές αλλαγές ώστε να κατοχυρώσουμε τη συμμετοχή των μελών στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών», είπε.

«Στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, να κάνουμε μια γενναία αυτοκριτική για τα δικά μας σφάλματα, να παραδεχτούμε ότι είναι ένα γερασμένο κόμμα με απαρχαιωμένες δομές, το οποίο δεν απευθύνεται ούτε στη νεολαία ούτε στις παραγωγικές τάξεις και να αναγνωρίσουμε ότι αν δεν αλλάξουμε, το μέλλον μας θα είναι ζοφερό», τόνισε σε δηλώσεις του.

Υποστηρίζοντας ότι η υποψηφιότητά του πρεσβεύει την ανανέωση που έχει ανάγκη η Νέα Δημοκρατία, έστρεψε τα βέλη του προς τον κ. Μεϊμαράκη. «Υπάρχουν ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία για τη στρατηγική που ακολουθήσαμε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση», είπε. «Δεν τραβήξαμε μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή. Ήμασταν υπερβολικά συναινετικοί όταν καλούσαμε τον κ. Τσίπρα για διάλογο στην Κουμουνδούρου ή όπου εκείνος ήθελε».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος «βλέπει» τον εαυτό του στον δεύτερο γύρο, δεν παρέλειψε να επισημάνει «το πρόβλημα που δημιουργείται από την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα που θα οδηγήσει νομοτελειακά σε ένα καθεστώς δυαρχίας». Όπως είπε, «οι μεγάλες πολιτικές μάχες εξακολουθούν να δίνονται στη Βουλή. Η άποψη μου είναι σαφής, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να είναι κοινοβουλευτικός».

Τζιτζικώστας: «Στην κοινωνία χάσαμε, όχι στη Βουλή»

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει σε ντιμπέιτ εφόσον συμφωνήσουν όλοι, δεν άφησε αναπάντητες τις βολές που εξαπολύουν εναντίον του οι ανθυποψήφιοι του. Κάνοντας λόγο για πόλεμο που δέχεται, στη διάρκεια της περιοδείας του στην Ήπειρο ανέφερε: «Καμία άλλη υποψηφιότητα δεν ενόχλησε το σύστημα όσο η δική μου». Και θέτοντας ο ίδιος το ερώτημα σε διαφέρει η υποψηφιότητά του από τις άλλες απάντησε λέγοντας: «Κανένας από τους συνυποψήφιούς μου δεν δέχτηκε τη λάσπη που έχω δεχτεί εγώ. Καμία άλλη υποψηφιότητα δεν ενόχλησε το σύστημα όσο η δική μου».

Ο 37χρονος υποψήφιος πρόεδρος υποστήριξε ότι όσο πλησιάζει η 22α Νοεμβρίου τόσο δυναμώνουν οι επιθέσεις εναντίον του και, απευθυνόμενος στο ακροατήριο των συγκεντρωμένων υποστηρικτών του, είπε: «Ο πόλεμος αυτός δεν με τρομάζει, αντίθετα ατσαλώνει τη θέλησή μου να τα αλλάξουμε όλα. Μαζί θα χτίσουμε το μέλλον της παράταξής μας. Γυρίστε την πλάτη σε εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξουμε, κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες. Ενωμένοι, κόντρα σε όσα πλήγωσαν τη Νέα Δημοκρατία, θα μπορέσουμε και πάλι να γράψουμε ιστορία, τη δική μας ιστορία, όχι αυτή που θέλουν τα συστήματα και οι μηχανισμοί».

Απαντώντας στο ζήτημα που τίθεται για το κώλυμα εκλογής του στο Κοινοβούλιο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε την άποψη ότι το δίλημμα της επόμενης μέρας στη Νέα Δημοκρατία είναι «αν θα εγκλωβιστούμε σε μία αέναη μεταβατικότητα, σε μία αδιέξοδη διαχείριση ή αν θα φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για να αγκαλιάσουμε ξανά την κοινωνία που χάσαμε». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Η μάχη χάθηκε στη κοινωνία. Στην κοινωνία χάσαμε, εκεί χάθηκε η ιδεολογική μάχη, όχι στη Βουλή. Στη Βουλή κερδίζαμε πάντα και κερδίζουμε και σήμερα, όλες τις μάχες. Γι’ αυτό και τώρα είναι προτεραιότητα να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τη εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Κάθε νίκη στην κοινωνία θα υποστηρίζει τον αγώνα που θα δίνουν οι βουλευτές μας. Και κάθε νίκη στη Βουλή θα μας δυναμώνει στην κοινωνία».

Επανέλαβε, τέλος, την πρότασή του για ορισμό δύο αντιπροέδρων, εκ των οποίων ο ένας θα έχει την ευθύνη του συντονισμού της κοινοβουλευτικής παρουσίας της Νέας Δημοκρατίας και ο άλλος θα αναλάβει να συντονίσει την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της χώρας. «Θα προχωρήσουμε παντού μαζί, συντεταγμένα και ενιαία. Χωρίς δυαρχίες, χωρίς τριαρχίες. Όλη η ομάδα ενωμένη», κατέληξε....
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: