15.11.15

«Ναι» στην ενίσχυση της Τουρκίας, υπό όρους...

Το ταξίδι του Αλέξη κάτω από την «σκιά» των πολλαπλών επιθέσεων...

Στη «σκιά» της ευρωπαϊκής «11ης Σεπτεμβρίου» (τηρουμένων των αναλογιών), την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στην Τουρκία, για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου.

Εκ των πραγμάτων η...
προσφυγική κρίση θα ήταν το υπ’ αριθμόν ένα θέμα των επαφών, τώρα πια όμως επείγει ακόμη περισσότερο η αντιμετώπισή του. Βεβαίως, «άλλο πράγμα οι τρομοκράτες δολοφόνοι και άλλο οι πρόσφυγες», δήλωνε το Σάββατο στην τηλεόραση του «Σκάι» η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθούν τρομοκρατία και προσφυγιά.

Υπάρχει ανάγκη για ψύχραιμες φωνές, σημείωναν χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση ενώ είναι έκδηλη η ανησυχία στην Αθήνα ότι τίποτε δεν θα είναι ίδιο στην Ευρώπη μετά την Παρασκευή το βράδυ: ούτε η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ούτε η αντιμετώπιση αυτού καθαυτού του συριακού προβλήματος.

Όπως και αν είναι, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Άγκυρα την Τετάρτη το πρωί με κύρια «αποσκευή», το αίτημα για δημιουργία hot spots στο έδαφος της γείτονος. Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει από εκεί μηχανισμός επανεγκατάστασης, με επιτόπια hot spots, ταυτοποίηση και απευθείας επανεγκατάσταση από το τουρκικό έδαφος.

Καθώς όμως η Τουρκία είναι, διαχρονικά, από τους καλύτερους «παίκτες» στο (διπλωματικό) παζάρι, η Αθήνα προετοιμάζει τις απαντήσεις της σε σειρά επιδιώξεων της άλλης πλευράς (αυτό το χαρακτήρα είχε και η συνάντηση Τσίπρα –Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών).
Πρώτα απ’ όλα, στο αίτημα οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει αντίρρηση, αρκεί να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα τα κυκλώματα προώθησης προσφύγων και να ληφθούν μέτρα ασφάλειας των συνόρων της (της Τουρκίας δηλαδή). Με άλλα λόγια, η Αθήνα λέει «ναι» στην ενίσχυση αρκεί να ικανοποιείται ο μετρήσιμος στόχος ανακοπής των προσφυγικών ροών προς το Αιγαίο.

Σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, το ξεπάγωμα της οποίας θέτει πιεστικά η Άγκυρα, η Ελλάδα υποστηρίζει το αίτημα, αλλά εντός συμφωνημένου πλαισίου και αφού ληφθεί υπ’ όψιν η θέση άλλων κρατών –μελών της Ε.Ε., της Κύπρου επί παραδείγματι, που πιέζει για άνοιγμα λιμένων και αεροδρομίων προς την Τουρκία. Θέμα που εκτιμάται πως συζήτησαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου της Μάλτας.

Ενώ στην τουρκική επιθυμία για χαλάρωση της βίζας εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε., η Ελλάδα έχει εκφραστεί θετικά (είναι, άλλωστε, γνωστά τα οφέλη από την είσοδο Τούρκων επισκεπτών στα νησιά του Αιγαίου), υπό τον όρο ότι το θέμα αυτό θα ενταχθεί στη συμφωνία της γείτονος με την Ε.Ε. και όχι με την Ελλάδα.

Συμπερασματικώς, το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει πως «έχει ήδη ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια συνεννόησης και διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει, πιστεύουμε, και σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια Σύνοδο με την Τουρκία ως το τέλος του Νοέμβρη», όπως δήλωσε τις προάλλες ο Αλ. Τσίπρας...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: