2.11.15

Στα δικαστήρια προσφεύγει η Λίνα Αλεξίου...

... για τη διακοπή της (παράτασης) της θητείας της...
Η δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου δήλωσε πως θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα σε βάρος της τροπολογίας του Νίκου Παππά, με την οποία διακόπτεται η παράταση της πρώτης τετραετούς θητείας της στο ΕΣΡ. Η κυβέρνηση και η ΝΔ καλούνται να πετύχουν συμφωνία και να ορίσουν τα έξι νέα μέλη από το επταμελές ΕΣΡ (παραμένει η...
Δέσποινα Παπαδοπούλου) που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της αδειοδότησης.
 Η προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στην επέκταση της θητείας του ΕΣΡ, υπό την προεδρία του Ιωάννη Λασκαρίδη, αναιρείται με μια νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, αναφορικά με τον νόμο 4055 άρθρο 110 παρ. 12, τερματίζοντας την παραμονή στο ΕΣΡ των Λίνα Αλεξίου (έναρξη θητείας 2011), Γιώργου Στεφανάκη (έναρξη θητείας 2011), και Κωνσταντίνου Αποστολά (έναρξη θητείας 2012). Η επιλογή αυτή γίνεται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης Αλέξη Τσίπρα, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η Λίνα Αλεξίου είναι η μοναδική που θα προσφύγει εναντίον της διάταξης του νόμου την οποία χαρακτήρισε αντισυνταγματική και εκπρόθεσμη. Το βασικό επιχείρημα της προεδρεύουσας αντιπροέδρου και του Γιώργου Στεφανάκη είναι πως με βάση τον νόμο 4055/2012 άρθρο 110 παρ. 12 είχαν οκταετή θητεία και συνεπώς χρειάζονταν άλλα τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Στα επιχειρήματά τους προστίθενται και αποφάσεις του ΣτΕ που αναφέρονται στο επίμαχο άρθρο.
Ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ ορίζει στο άρθρο 55 παρ. 10 πως «καταργείται η διάταξη του άρθρου 110 παρ. 12 του ν. 4055/2012 και από την έναρξη ισχύος του παρόντος αποχωρούν αυτοδικαίως από τη θέση τους τα µέλη των ανεξάρτητων αρχών, των οποίων έχει λήξει η αρχική θητεία».
Η επίμαχη διάταξη στην οποία στηρίζεται η θεωρία της οκταετίας προβλέπει ότι «από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου λήγει η θητεία των μελών των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα ανεξάρτητων αρχών που έχουν επιλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και έχουν υπηρετήσει ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη στην ίδια αρχή συνολικά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της οκταετίας.  Για όσα από τα υπηρετούντα μέλη δεν έχουν συμπληρώσει οκταετία από την αρχική επιλογή τους, η θητεία τους παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση της οκταετίας(…)».  Και στις δύο περιπτώσεις αυτονόητη προϋπόθεση εφαρμογής της διατάξεως είναι η ύπαρξη αποφάσεως για την ανανέωση της θητείας  και αυτή δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: