17.11.15

Επανακυκλοφορεί σύντομα ο ιστορικός «Νεολόγος»...

Επανακυκλοφορεί σύντομα ο ιστορικός «Νεολόγος»
Μια ιστορική εφημερίδα, ο «Νεολόγος» των Πατρών,  η κορυφαία εφημερίδα της επαρχίας,  θα ξαναβρεθεί στα περίπτερα από τα τέλη Ιανουαρίου του 2016. Η επανέκδοση του «Νεολόγου» σε σχήμα της «Καθημερινής» του Σαββάτου, με πολιτική γραμμή που θα κινείται στο χώρο του...
Κέντρου, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, αλλά και να ανανεώσει τα όνειρα και τις προσδοκίες ανθρώπων που στο παρελθόν ασχολήθηκαν μαζί της και γνωρίζουν καλά, πόσο ο λαός της Αχαΐας, τη αναζητά. 

Ο Νεολόγος των Πατρών  κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Πάτρα από τον Ιωάννη  Π. Παπανδρόπουλος (1869-1948) από τις 15 Αυγούστου 1894 σε σχήμα 2ο, ύστερα από πρόταση του Ιωάννη Παπαλουκά. Η έκδοση ξεκίνησε με τη συνδρομή του Ιωάννη Χαϊδόπουλου. Συνέχισε να την εκδίδει ο Παναγιώτης Παπανδρόπουλος... Οι Παπαλουκάς και Χαϊδόπουλος παραχώρησαν στον Παπανδρόπουλο τα μερίδιά τους, οπότε από τα τέλη Σεπτεμβρίου 1894 έμεινε μοναδικός ιδιοκτήτης της εφημερίδας. Επισημαίνεται ότι σε περιόδους που συνέβαιναν σοβαρά γεγονότα, η εφημερίδα πουλούσε γιατί τα κάλυπτε με πληρότητα και αξιοπιστία. Κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 είχε φτάσει τα 10.000 φύλλα την ημέρα. Από τους Βαλκανικούς Πολέμους και μετά, η εφημερίδα πήγαινε πολύ καλά. Με υψηλή αξιοπιστία και άριστη οργάνωση, ο Νεολόγος των Πατρών θεωρούνταν στην εποχή της, η κορυφαία εφημερίδα της επαρχίας. Αξίζει να αναφερθεί αυτό που έγραψε το 1940 ο Χρίστος Ριζόπουλος, ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους της Πάτρας, ιδρυτής της εφημερίδας «Ημέρα»: Διευθυνόμενος από τον Ιωάννη Παπανδρόπουλο, ο «Νεολόγος» ξεχώριζε για «ακριβολογία στις ειδήσεις, ευσχημολογία στις εκφράσεις, προσοχή, αμεροληψία και μετριοπάθεια».

Η πολιτική της γραμμή ήταν μετριοπαθής. Αδέσμευτη αρχικά, αντιμετώπισε επιφυλακτικά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όταν μπήκε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, αλλά κατόπιν τον υποστήριξε και αυτόν και το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Σε μεγάλη πλέον ηλικία ο Ι. Παπανδρόπουλος παρέδωσε τα ηνία της εφημερίδας στον γιο του Παναγιώτη.

Στην τωρινή της επανέκδοση, ήδη έχει ετοιμαστεί το lay out της εφημερίδας, θα πωλείται στα περίπτερα έναντι 1 ευρώ και η ημέρα κυκλοφορίας της θα είναι πιθανότατα η Δευτέρα.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: