19.11.15

Οι τρεις δρόμοι των «53»...


Με αφορμή την παραίτηση Γαβριήλ Σακελλαρίδη (που ανήκει στην «Κίνηση των 53+»), θυμηθήκαμε το κείμενο του Νίκου Σβέρκου, στην "Εφημερίδα των Συντακτών", για τους...
τρεις δρόμους των «53».

Ιδου τι είχε γραψει:

Οι τρεις δρόμοι των «53»

Στις 17 Απριλίου του 2015 η «Κίνηση των 53+» σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο του «Αθήνα 984» έκανε το πρώτο δημόσιο βήμα της, σε μια ιδιαίτερη πολιτική στιγμή για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς καθορίζονταν από τη «δημιουργική ασάφεια» του κειμένου και την ανταλλαγή προτάσεων, ενώ στο εσωκομματικό πεδίο η διάσπαση της πλειοψηφικής Αριστερής Ενότητας οριστικοποιούσε τη ρευστότητα στην Κουμουνδούρου.

Από τότε πολλά συνέβησαν: οι «εκβιασμοί» από τους δανειστές και τους εταίρους, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος, η υπερίσχυση του «όχι» και η υπογραφή τελικά ενός ακόμα Μνημονίου.

Ολα αυτά επηρέασαν, όπως ήταν φυσικό, και τη συγκεκριμένη τάση, καθώς εν πολλοίς διασπάστηκε σε τρία κομμάτια: Μια μερίδα στελεχών παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας μάλιστα να καταλαμβάνει σημαντικά πόστα στην κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μια δεύτερη αποχώρησε μεν από το κόμμα, αλλά εξετάζει τώρα όλα τα ενδεχόμενα για την προσεχή περίοδο, ενώ μια τρίτη ομάδα εξήλθε της Κουμουνδούρου συστήνοντας την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, που συνεργάστηκε με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο συγκεκριμένος αριθμός επελέγη από την τάση, καθώς αφορούσε τον αριθμό στελεχών και βουλευτών του κόμματος που τον Ιούνιο του 2014 είχαν συνυπογράψει κείμενο προς την Κεντρική Επιτροπή με τίτλο «Από τη νίκη στην ανατροπή: Για τις εκλογές και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ», δίνοντας το πρώτο ευκρινές «σήμα» της αποστασιοποίησής τους από ορισμένες διαφαινόμενες επιλογές της ηγεσίας του κόμματος. Οι «53» όμως, όπως φαίνεται, παραμένουν «53», αφού τόσα είναι τα μέλη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής που ακολουθούν τη λογική της τάσης.

Το δε ιδεολογικό στίγμα τους, όπως λένε στελέχη της τάσης, δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή της συγκρότησής της. Το δε πολιτικό επίδικο συνίσταται στην προσπάθεια εντός του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματιστεί και να εφαρμοστεί το «παράλληλο πρόγραμμα» του κόμματος, με επιμονή στο να ανευρεθεί το συντομότερο δυνατόν το «σχέδιο απεμπλοκής» από τη μνημονιακή λογική και να διευρυνθεί η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης σε προοδευτική κατεύθυνση πέραν των κυρίαρχων πεδίων. Αυτή φαίνεται ότι θα είναι και η τακτική της τάσης εν όψει του έκτακτου συνεδρίου που προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο.

Στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος εκ μέρους των «53» συμμετέχουν οι Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μανώλης Σαρρής, Μιχάλης Υδραίος, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγκου είχε συνυπογράψει το «ιδρυτικό» κείμενο της τάσης.

Υπάρχουν όμως και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που έχουν στενές σχέσεις με την τάση, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός, Θοδωρής Δρίτσας, Αλέξανδρος Χαρίτσης και Θεανώ Φωτίου. Στην τάση συμμετέχουν ενεργά ή έχουν καλές σχέσεις επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς και οι βουλευτές Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Μάκης Μπαλαούρας, Ελένη Σταματάκη και Αννέτα Καββαδία.

Η Δικτύωση

Οπως είναι φυσικό, μια «τραυματική εμπειρία, όπως η υπογραφή του Μνημονίου και μια διάσπαση, δεν αφήνει αλώβητο το σώμα ενός αριστερού κόμματος, ενώ εντείνει τις συζητήσεις περί των επόμενων σχεδίων με λιγότερες βεβαιότητες. Αυτό το κλίμα απηχεί η Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έκανε την εμφάνισή της κεντρικά με μια εκδήλωση την περασμένη Κυριακή στην ΑΣΟΕΕ. Πρόκειται για μια συσπείρωση πρώην κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ενεργών ακτιβιστών στα κινήματα πέραν του κόμματος.

Στη Δικτύωση, που ακόμα δεν έχει λάβει τα χαρακτηριστικά κάποιας οριοθετημένης οργάνωσης, συμμετέχουν μεταξύ άλλων η πρώην βουλευτής Λάρισας, Ηρώ Διώτη, το πρώην μέλος της Π.Γ. Χρήστος Λάσκος, ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Χρονόπουλος, το πρώην μέλος της Κ.Ε. Γιάννης Αλμπάνης, το μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Νίκος Γιαννόπουλος, καθώς και η πλειονότητα των άλλοτε στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: