27.8.14

O «χότζα» στην υπηρεσία του Ερντογάν...




Ο Τούρκος πρόεδρος χρίζει σήμερα (Τετάρτη) επισήμως διάδοχό του τον Αχμέτ Νταβούτογλου (που έχει το παρατσούκλι «χότζα», δηλαδή δάσκαλος) σε έκτακτο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα.
Ο έως τώρα ...
υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται να λάβει τον τίτλο του προέδρου του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατά τη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου που θα διεξαχθεί σήμερα στην Άγκυρα.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα παραιτηθεί του ρόλου του πριν από την ορκωμοσία του ως νέος πρόεδρος της Τουρκίας σε τελετή που θα διεξαχθεί αύριο, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα τον διαδεχθεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα, να σχηματίσει την Πέμπτη νέα κυβέρνηση και η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα.


ntavoutoglou
Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας στοχεύει στη δημιουργία μιας ελίτ μουσουλμάνων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν την κεμαλική κοσμική αριστοκρατία (Reuters)

Η ανάθεση από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της γείτονος στον «χότζα» (δάσκαλο) -όπως είναι το παρατσούκλι του Αχμέτ Νταβούτογλου- του πρωθυπουργικού θώκου δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Ηταν το πρώτο δείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Ερντογάν μετά τη θριαμβευτική εκλογή του στην προεδρία. Ο Ερντογάν απομάκρυνε κακήν κακώς τον άσπονδο φίλο του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, γιατί είχε ουσιαστικά περάσει στο στρατόπεδο των Αμερικανών και των κεμαλιστών, και διόρισε δεύτερο στην ιεραρχία της χώρας τον Νταβούτογλου.
Ο Ερντογάν, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί σε «Ατατούρκ του 21ου αιώνα», με την κίνηση αυτή βάζει την προσωπική πολιτική σφραγίδα του αυξάνοντας κατακόρυφα την επιρροή της Τουρκίας στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και δίνοντας τέλος στον ρόλο της ως απλού πιονιού των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.
Καθηγητής διεθνών σχέσεων, με έντονη δραστηριότητα στο παρασκήνιο. Σύμβουλος, από το 2002, του Αμπντουλάχ Γκιουλ και στη συνέχεια του Ερντογάν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αυτοχαρακτηρίζεται «μουσουλμάνος, Τούρκος και φιλελεύθερος». Δεν χάνει ποτέ την προσευχή της Παρασκευής, η σύζυγός του, που είναι μαιευτήρας, φορά πάντα μαντίλα. Εμαθε το Κοράνι γεννημένος σε μια θρήσκα οικογένεια στο Ικόνιο, μελέτησε τον Καντ στη Γερμανική Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, έμαθε αγγλικά και αραβικά στο Κάιρο, ενώ δίδαξε και στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας.
Δεν κρύβει στους συνομιλητές του ότι θα ήθελε τη δημιουργία μιας ελίτ μουσουλμάνων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν την κεμαλική κοσμική αριστοκρατία. Εργασιομανής όσο κανείς προκάτοχός του -οι συνεργάτες του στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν μονίμως εξαντλημένοι-, ο μικρόσωμος αυτός 55άρης πολιτικός, με τα διαπεραστικά μάτια και το μόνιμα ζωγραφισμένο χαμόγελο στα χείλη του, παραμένει ακόμη ένα αίνιγμα για τους περισσότερους Δυτικούς διπλωμάτες στην Άγκυρα.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: