31.8.14

Fitch: Η ελληνική ανάκαμψη είναι ακόμα εύθραυστη...

fitch12

Το πλήγμα που έχει δεχθεί η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης σε επίπεδο παραγωγικότητας αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εμπόδιο για τη χώρα, σχολιάζει σε συνέντευξή του στη "Real News" ο... διευθυντής του Τομέα Δυτικής Ευρώπης της Fitch Ratings, Douglas Renwick. Ο ίδιος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για την ελληνική οικονομία φέτος, ρυθμός που όπως εξηγεί δεν είναι αρκετός ώστε να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εντός των επόμενων 12 μηνών.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σχεδιαζόμενη νέα «έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές, τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Renwick σχολιάζει πως η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές βοηθά μεν τη χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της, όμως επισημαίνει ταυτόχρονα ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο βιώσιμες θα είναι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την πρόσφατη δραματική πτώση τους.
Μεταξύ άλλων, το στέλεχος της Fitch σημειώνει ότι «καλά νέα» για την Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν τα τελευταία χρόνια και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, ενώ ως «κακά νέα» αναφέρει την ύφεση και το πλήγμα που επέφερε στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, τις «πολύ λίγες επενδύσεις», το ποσοστό της ανεργίας που όπως λέει είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, αλλά και τα επίπεδα του δημοσίου χρέους που «είναι εξαιρετικά υψηλά σε σχέση με άλλες οικονομίες».
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε ένα εύθραυστο και πρώιμο στάδιο, σημειώνει ο ίδιος, ενώ ερωτηθείς για τον αν έχει παρέλθει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας ή εξόδου από την ευρωζώνη, απαντά ότι «ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι χαμηλός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: