Μετά τo "διπλωματικό κουβάρι" που είχε ξεσπάσει γύρω από το ρωσικό κονβόι για την Ουκρανία, η Μόσχα ανακοίνωσε πως θέλει να στείλει και δεύτερη οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο ...
Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως έχει ήδη ενημερώσει το Κίεβο, και επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία για τους όρους παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας.
"Στείλαμε την Κυριακή επιστολή στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρόθεσή μας να στείλουμε νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.
"Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται", τόνισε ο Λαβρόφ. "Θέλουμε να διαπραγματευτούμε και να συμφωνήσουμε στους όρους αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας, της διέλευσης της αυτοκινητοπομπής από τον ίδιο δρόμο, με την ίδια συμμετοχή Ουκρανό συνοριακών φρουρών και τελωνειακών υπαλλήλων, το συντομότερο δυνατόν", και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να "συνεργαστεί στενά με τον Ερυθρό Σταυρό".
"Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει από την εβδομάδα αυτή", συμπλήρωσε ο Λαβρόφ διευκρινίζοντας ότι "λεπτομερής κατάλογος" του φορτίου των φορτηγών που θα μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια έχει σταλεί στο Κίεβο μαζί με την επιστολή.
"Ελπίζουμε ότι οι παρεξηγήσεις που υπήρξαν κατά τη διέλευση της πρώτης αυτοκινητοπομπής (με 1.800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας) θα ληφθούν υπόψη και ότι δεν θα υπάρξουν πλέον καθυστερήσεις".
Τέλος ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία ελπίζει πως στην αυριανή συνάντηση στο Μινσκ θα εξεταστεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και όλες οι πλευρές θα συμφωνήσουν στην ανάγκη περαιτέρω βοήθειας στους αμάχους στην περιοχή αυτή.