25.8.14

Ξεκαθαρίζει ο Κουβέλης στις 12 Σεπτεμβρίου ...




«Είμαι απόλυτος, δεν μου έχει γίνει καμία βολιδοσκόπηση» διαβεβαιώνει στενούς του συνεργάτες ο Φώτης Κουβέλης, με αφορμή τα δημοσιεύματα που τον φέρουν επιλογή του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως...
η θέση του και η στάση του παραμένει ίδια, όπως την έχει εκφράσει ο ίδιος και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματός του Χρήστος Μαχαίρας. Ότι δηλαδή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ουδέτερη διαδικασία και όλα θα εξαρτηθούν από το πολιτικό κλίμα της περιόδου και από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν.
Είναι φανερό πως ο Φ. Κουβέλης δεν επιθυμεί να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του για τη στάση που θα κρατήσει αν του ζητηθεί να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Είναι σαν να παραδίδει από τώρα ένα από τα μεγάλα του όπλα, που κρατούν τη ΔΗΜΑΡ στο επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού παρά το χαμηλό ποσοστό των ευρωεκλογών, αν αποκαλύψει τι θα πράξει στις προεδρικές εκλογές» αναφέρει με νόημα στενός του συνεργάτης.

Η απόφαση του Συνεδρίου

Ωστόσο, είναι φανερό πως η στάση αυτή έχει χρονικό όριο και δεν μπορεί να τραβήξει για πολύ. Το όριο αυτό, όπως όλα δείχνουν, είναι το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που θα διεξαχθεί 12-14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Real.gr, κορυφαία στελέχη του κόμματος – και έχει σημασία ότι η πλειοψηφία τους πρόσκειται στον Φ. Κουβέλη – ετοιμάζονται να ζητήσουν ψηφοφορία για το «εάν το κόμμα θα συμβάλει στην παράταση του βίου της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου».

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της μη παράτασης του βίου της κυβέρνησης. Αν οι πληροφορίες επαληθευτούν είναι σαφές πως το Συνέδριο θα έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ υπέρ της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή και, συνεπώς, να μην είναι υποψήφιος για Πρόεδρος ο Φ. Κουβέλης. Αν το Συνέδριο κόντρα σε όλες τις ενδείξεις ψηφίσει διαφορετικά, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είναι κάτι παραπάνω από πιθανή.

Οι σκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρον, επίσης, εμφανίζει η αξιοπιστία ή όχι των πληροφοριών ότι κύκλοι της Κουμουνδούρου εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Φ. Κουβέλη ως υποψήφιο Πρόεδρο, μετά όμως από την πρόκληση πρόωρων εκλογών.

Ο Αλ.Τσίπρας, άλλωστε, με τη συνέντευξή του χθες στη Realnews, εμμέσως πλην σαφώς καλεί τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να αρνηθεί τυχόν πρόταση να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Η Δημοκρατική Αριστερά, εξ όσων γνωρίζω, υποστηρίζει ότι ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ. Δεν θα μπορούσα ποτέ εγώ να πω τι μπορεί να πράξει. Ελπίζω όμως και πιστεύω ότι (ο Φ. Κουβέλης) δεν θα συμβάλει στη συνέχεια αυτής της πολιτικής» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο με ΔΗΜΑΡ βγαίνει η εκλογή

Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, δείχνουν βέβαιοι ότι χωρίς τη συνέργεια της ΔΗΜΑΡ, οι 180 ψήφοι που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν. Και ο μόνος υποψήφιος που μπορεί – όπως πιστεύουν – να διασφαλίσει όλες τις ψήφους της ΔΗΜΑΡ, είναι ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης.

Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως μόνο βέβαια δεν είναι η συγκέντρωση όλων των ψήφων. Ήδη, η Ασημίνα Ξηροτύρη έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει πριν από εκλογές υπέρ της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμα και αν υποψήφιος είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Real.gr, την ίδια ακριβώς θέση έχει διατυπώσει και η Μαρία Ρεπούση.

Εκλογή με ανασύνθεση του σκηνικού

Οι διεργασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνδέονται ευθέως και με το παρασκήνιο για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Ανασύνθεση που περιλαμβάνει τη «δεξιά Ελιά» με τη διεύρυνση της ΝΔ, την υποκατάσταση του ΠΑΣΟΚ από την Δημοκρατική Παράταξη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τους διαγραμμένους βουλευτές από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μιας ΔΗΜΑΡ που θα δοκιμαστεί περαιτέρω η συνοχή της, με τη διάσπαση να βρίσκεται προ των πυλών. 

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: