7.7.14

Ηλεκτροφόρα μέτωπα περιμένουν την κυβέρνηση...

samaras-papamimikosΤην Τετάρτη έρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας για νέο γύρο ελέγχου, ενώ αναμένεται η σύγκρουση για τη ΔΕΗ να μεταφερθεί στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής όπου θα συζητηθεί το...
νομοσχέδιο. Μέχρι να ψηφιστεί όμως εκκρεμεί και η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για διενέργεια δημοψηφίσματος.


Αφού έκλεισε το μέτωπο με τη ΓΕΝΟΠ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα για τη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, εν όψει της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» την Τετάρτη. Η επιστράτευση των εργαζομένων ήταν άλλη μία επίδειξη πυγμής του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά προς τα συνδικάτα, αλλά και ένα σαφές μήνυμα προς τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.



Την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας και η έναρξη του νέου κύκλου των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο για την πορεία του προγράμματος. Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους υπουργούς να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, ώστε τον Σεπτέμβριο να ολοκληρωθεί η τελευταία επιθεώρηση, χωρίς αναβολές ή συστάσεις για πρόσθετα μέτρα.



Οι προτάσεις για αλλαγές



Ο κ. Σαμαράς περιμένει τις τελευταίες εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τις διορθώσεις που θα πρέπει να γίνουν στα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών και των ένστολων, παράλληλα όμως έχει δώσει εντολή να επεξεργαστούν προτάσεις για αλλαγές στη φορολογία (αύξηση των δόσεων για τους οφειλέτες, μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο από του χρόνου, μείωση του φόρου για το πετρέλαιο των αγροτών). Η συζήτηση επί αυτών των αλλαγών που θέλει η κυβέρνηση εκτιμάται ότι μπορεί να καταλήξει μέχρις ότου καταρτιστεί το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2015.



Για να προσδοκά βάσιμα η κυβέρνηση στη συγκατάνευση της τρόικας σε αυτές τις αλλαγές που σχεδιάζει, θα πρέπει να δρομολογήσει τον επόμενο γύρο του προγράμματος διαθεσιμότητας και κινητικότητας που περιλαμβάνει την απόλυση άλλων 7.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου. Γι’ αυτό δεν έχει άλλη επιλογή από τη σύγκρουση με τα συνδικάτα, όπως έδειξε και απέναντι στην ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ. Παρότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες ήταν μικρά και κατ’ επέκταση οι κοινωνικές αντιδράσεις άλλων επαγγελματικών ομάδων συγκρατημένες, ο πρωθυπουργός αποφάσισε την επιστράτευση των εργαζομένων.



Σε δηλώσεις της, η κυβερνητική εκπρόσωπός Σ. Βούλτεψη υποστήριξε ότι «θα ήταν εκ μέρους της κυβέρνησης παράλειψη καθήκοντος να μην κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλάξει τις θυσίες του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε: «Ο νόμος θα επιβληθεί. Δεν υπάρχει αναρχία, υπάρχει χώρα, υπάρχει λαός». Η εκπρόσωπος έστρεψε και πάλι τα πυρά της στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για υποκινούμενη απεργία: «Χρησιμοποιήθηκαν και οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι και η επιχείρηση και ο λαός και η οικονομία του ως όχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά και αυτό εμείς δεν μπορούσαμε να το επιτρέψουμε».



Δεν είναι όλοι… ένθερμοι



Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Αδ. Γεωργιάδης, και ο γραμματέας της Ν.Δ., Ανδ. Παπαμιμίκος.



Ωστόσο, μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. -και στο πρώτο θερινό τμήμα- δεν είναι όλοι οι βουλευτές ένθερμοι υποστηρικτές της πώλησης της ΔΕΗ, ούτε και της σκληρής γραμμής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση απέναντι στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους.



Οι διαφοροποιήσεις όλων των στελεχών της ΔΑΚΕ (από τον ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη μέχρι την ηγεσία της ΔΑΚΕ στη ΓΕΝΟΠ, Π. Καραλευτέρη) προκαλούν προβληματισμό σε πολλούς βουλευτές, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπωθεί αίτημα αντικατάστασης στη γραμματεία της κοινοβουλευτικής ομάδας.



Οι 120 υπογραφές



Μέχρι την ψηφοφορία, πάντως, η κυβέρνηση έχει άλλη μία μεγάλη δοκιμασία, να αποτρέψει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, με αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ. Εάν δεν υπάρξει κοινοβουλευτικό αίτημα με 120 υπογραφές, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει σε αυτήν τη διαδικασία. Γι’ αυτό και στρέφεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ, περιμένοντας ότι την τελευταία στιγμή θα εκδηλωθούν διαφωνίες ή ενστάσεις από την πλευρά των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και από ανεξάρτητους βουλευτές...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: