31.7.14

Το Ισραήλ χτυπά, οι ΗΠΑ εξοπλίζουν...

φωτ: AFP 


Λίγες ώρες αφότου η Ουάσιγκτον καταδίκασε έντονα την ισραηλινή επίθεση εναντίον σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, όπου είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι, ήρθε η επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ επανεφοδίασαν το Ισραήλ με πολεμεφόδια. Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε...
επανεφοδιασμό στις 20 Ιουλίου προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση των αποθεμάτων του και το αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε την πώληση τρεις ημέρες αργότερα. «'Ηταν υπουργική απόφαση και δεν χρειαζόταν την έγκριση του Λευκού Οίκου» σχολίασε το Πεντάγωνο. Εν τω μεταξύ το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να μειώσει την παγκόσμια κριτική, ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνα για το πλήγμα στο σχολείο του ΟΗΕ.
  
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι, οι Ηνωμένες Πολιτείες "έχουν δεσμευτεί να εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι καθοριστικό για τα εθνικά συμφέροντά τους να παρέχεται βοήθεια στο Ισραήλ για να αναπτύσσει και να διατηρεί ισχυρή ικανότητα αυτοάμυνας". Σε αυτό το πλαίσιο εγκρίθηκε η συγκεκριμένη πώληση αμυντικού εξοπλισμού, στις 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέρος των πολεμοφοδίων προέρχεται από αποθέματα που είχε αποθηκεύσει ο αμερικανικός στρατός στο ισραηλινό έδαφος για να τα χρησιμοποιήσει ο ισραηλινός στρατός σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια (746 εκατομμύρια ευρώ). "Τα πολεμοφόδια αυτά ήταν αποθηκευμένα εκεί εδώ και χρόνια, αρκετά πριν από τη σημερινή κρίση", συμπλήρωσε.
 
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα αρνητικά σχόλια, ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνα για το πλήγμα στο σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα και θα ζητήσει συγγνώμη εάν προκλήθηκε από ισραηλινά πυρά. "Έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, δεν πλήττουμε αμάχους" είπε στο BBC εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.
 
Σήμερα, στη Γάζα άλλοι 108 Παλαιστίνιοι προστέθηκαν στον αριθμό των θυμάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 1.359 από τις 8 Ιουλίου οπότε ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 7.600. Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους 56 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊλανδός.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η υπηρεσία συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), τα τρία τέταρτα των θυμάτων από την πλευρά των Παλαιστινίων είναι άμαχοι και από αυτούς οι 250 ήταν παιδιά. Σχεδόν 240.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και οι 200.000 φιλοξενούνται στα 85 καταφύγια που λειτουργεί ο ΟΗΕ στην περιοχή, ενώ οι υπόλοιποι διαμένουν σε σπίτια συγγενών και φίλων.
 
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον τόνισε ότι δεν έχει απομείνει κανένα ασφαλές μέρος για το 1,8 εκατομμύριο κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. "Είναι μια στιγμή που πραγματικά λες ‘φτάνει πια’ και πρέπει να ψάξεις να βρεις τις σωστές λέξεις για να πείσεις αυτούς που έχουν την εξουσία να το σταματήσουν", είπε σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προειδοποιεί τους κατοίκους για τις επικείμενες επιθέσεις τηλεφωνώντας σε σπίτια, στέλνοντας μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, με φυλλάδια ή ακόμη και με ψεύτικους πυραύλους που πέφτουν στις στέγες των σπιτιών. Όμως ο Ελίασον διερωτήθηκε: "Πού να πάνε; Έχουν απομείνει ελάχιστα μέρη για να πάνε στη Γάζα".  Νωρίτερα, από την Κόστα Ρίκα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν καταδίκασε την επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντάς την "εξωφρενική και αδικαιολόγητη". "Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναίσχυντο από το να επιτίθεσαι σε παιδιά που κοιμούνται" τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η ακριβής τοποθεσία του σχολείου είχε ανακοινωθεί στις ισραηλινές αρχές 17 φορές. Η πιο πρόσφατη ήταν το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες πριν από τον βομβαρδισμό του.
 
Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΟΗΕ Τζον Γκινγκ είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι αυτό ήταν το πέμπτο σχολείο του Οργανισμού που φιλοξενεί αμάχους το οποίο βομβαρδίστηκε. "Οι τοποθεσίες αυτές δεν είναι ασφαλείς. Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια. Τους λένε να φύγουν από κάποιες περιοχές, όμως πού να πάνε;" διερωτήθηκε. "Σε μια άλλη περιοχή του κόσμου εάν ήταν σε εξέλιξη συγκρούσεις οι πολίτες θα είχαν τουλάχιστον την επιλογή να διασχίσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα", κατέληξε.
 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: