31.7.14

Ο γρίφος των εκλογών ...


Τι εννοούσε ο Ευ. Βενιζέλος όταν είπε χθες βράδυ ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας καθοριστικός για τις εξελίξεις; Το ερώτημα έκανε το γύρο της πόλης και απάντηση δεν βρήκε, αφού...
όσοι εξέλαβαν τη φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως προαναγγελία εκλογών δεν βρήκαν στέρεα επιχειρήματα για να το υποστηρίξουν. Και δεν θα μπορούσαν να βρουν αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, παρά την εισήγηση που έχει γίνει στον πρωθυπουργό για προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όπως είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής το 2009.
Εξάλλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης διατύπτωσε την εκτίμηση ότι εκλογές θα γίνουν το χειμώνα και προφανώς κάποιος ολοκληρωμένος συλλογισμός θα υπάρχει πίσω από αυτή την πρόβλεψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του που επιδιώκει εκλογές το συντομότερο, προετοιμάζεται για εκλογές, και για το λόγο αυτό προγραμματίζει παρουσίαση κυβερνητικών θέσεων τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάθεση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία για κάλπες, παρά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει να μπλοκάρει την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από την παρούσα βουλή για να γίνουν εκλογές. Πρόθεση είναι να γίνει κανονικά η ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ, να γίνουν τρεις ψηφοφορίες όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, και αν δεν εξασφαλιστούν τα 180 "ναι", μόνο τότε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών αυτής της άποψης που έχει κυριαρχήσει τελευταία είναι ότι έτσι θα εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινωνική πλειοψηφία, παρά τις δυσκολίες, δεν θέλει εκλογές.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: