23.8.13

Δύο δίκες, ετυμηγορία για έναν πόλεμο...


Ο ένας ζήτησε συγγνώμη για τη δολοφονία 16 άοπλων Αφγανών πολιτών, κυρίως γυναικών και παιδιών. Ο άλλος σκότωσε 13 στρατιώτες στη βάση Φορτ Χουντ του Τέξας για να τους αποτρέψει από τη συμμετοχή στους παράνομους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Και οι ...
δύο υπηρετούσαν στον αμερικανικό στρατό και περιμένουν το αποτέλεσμα της ακροαματικής διαδικασίας του δικαστηρίου. Ο πρώτος αντιμετωπίζει την ισόβια κάθειρξη, ο δεύτερος τη θανατική ποινή.

Στις 5 Νοεμβρίου 2009, ο αξιωματικός και στρατιωτικός ψυχίατρος Νιντάλ Χασάν, μουσουλμάνος γεννημένος στις ΗΠΑ από γονείς μετανάστες, άνοιξε πυρ και σκότωσε 13 στρατιώτες στη βάση Φορτ Χουντ του Τέξας.

Σύμφωνα με το δικαστήριο ο κατηγορούμενος, σκόπευε να σκοτώσει όσο περισσότερους μπορούσε, προκειμένου να αποτρέψει τους στρατιώτες ,να συμμετάσχουν σε έναν πόλεμο που αυτός θεωρούσε παράνομο, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και το Ιράκ.

Ο Νιντάλ Χασάν έχει ομολογήσει, δεν έχει δεχτεί δικηγόρο και υπερασπίζεται μόνος τον εαυτό του. Κατά την ακροαματική διαδικασία δεν παρουσίασε κανένα υπερασπιστικό επιχείρημα. Ο Χασάν είναι παράλυτος από τη μέση και κάτω από τα πυρά που δέχτηκε κατά την επίθεση στο Φορτ Χουντ.

Ο 42χρονος πρώην στρατιωτικός αντιμετωπίζει 13 κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης και 32 κατηγορίες για απόπειρα φόνου εκ προμελέτης. Ο εισαγγελέας του στρατοδικείου κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος Νιντάλ Χασάν λειτούργησε με βάση τη θρησκευτική του πεποίθηση περί ιερού πολέμου (τζιχάντ).

Αν κριθεί ένοχος, απειλείται να καταδικαστεί σε θάνατο εάν τα 13 μέλη των ενόρκων καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση .

Στις 11 Μαρτίου 2012, ο παρασημοφορημένος Αμερικανός στρατιώτης Ρόμπερτ Μπέιλς οπλισμένος μ' ένα πιστόλι, έναν εκτοξευτήρα οπλοβομβίδων κι ένα τουφέκι, έφυγε δύο φορές από τη βάση του στην επαρχία Κανταχάρ, κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του. Όταν επέστρεψε την πρώτη φορά είπε σε έναν συνάδελφό του "Μόλις σκότωσα κάτι ανθρώπους". Όπως παραδέχτηκε, πυροβόλησε Αφγανούς χωρικούς εισβάλλοντας τη νύχτα στα σπίτια τους. Σκότωσε 16 άοπλους Αφγανούς πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Ο Μπέιλς ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία. "Ένα συγγνώμη δεν αρκεί, όμως ζητάω συγγνώμη. Αυτό που έκανα ήταν μια άνανδρη πράξη", είπε απευθυνόμενος στους ενόρκους στο στρατοδικείο της Πολιτείας Ουάσινγκτον. Τον περασμένο Ιούνιο κατέληξε σε συμφωνία με τις αρχές και δήλωσε ένοχος για να γλιτώσει τη θανατική ποινή.

Ο βετεράνος Ρόμπερτ Μπέιλς, έχει υπηρετήσει τέσσερις θητείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι συνήγοροί του επιχείρησαν να αποδείξουν ότι ο στρατιώτης είχε καταρρεύσει ψυχολογικά κατά την τελευταία του αποστολή στο Αφγανιστάν και ότι έπασχε ήδη από μετατραυματική διαταραχή και από εγκεφαλική βλάβη, προτού σταλεί στη χώρα αυτή.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας από την άλλη υποστηρίζει ότι ο Μπέιλς έδρασε μόνος και με προμελέτη.

Το σώμα των ενόρκων, που αποτελείται από έξι στρατιωτικούς, θα αποφασίσει αν θα φυλακιστεί ισοβίως ή αν θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκισή του υπό όρους μετά από 20 χρόνια...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: