31.8.13

«Ανά πάσα στιγμή η επίθεση» λένε στη Συρία - Τελικές διαβουλεύσεις στις ΗΠΑ...

 Με την ενημέρωση των επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεμπουμπλικάνων στη Γερουσία επί των ευρημάτων που υποστηρίζουν την αμερικανική βεβαιότητα για τον...
αυτουργό της χημικής επίθεσης στη Συρία, κλιμακώνονται οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για τη στρατιωτική επέμβαση. Την ίδια στιγμή Σύρος αξιωματούχος δηλώνει (στο Γαλλικό Πρακτορείο) ότι η χώρα αναμένει «ανά πάσα στιγμή επίθεση» και είναι «έτοιμη και αυτή να απαντήσει«.
 Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και αποστέλλουν σε ειδικά εργαστήρια τα τεκμήριά τους.
«Ανά πάσα στιγμή η επίθεση» λένε στη Συρία - Τελικές διαβουλεύσεις στις ΗΠΑ.
 Τις θέσεις του Προέδρου Ομπάμα σε μέλη της Γερουσίας για την ενοχή του καθεστώτος Ασαντ και την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης θα παρουσιάσουν εντός της ημέρας μέσω τηλεδιασκέψεων, κορυφαίοι σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση για την υλοποίηση της επίθεσης, καθιστώντας όμως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δράσουν ώστε να τιμωρήσουν τη συριακή κυβέρνηση για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 1.429 άτομα.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν κόσμο που γυναίκες, τα παιδιά και αθώοι πολίτες δηλητηριάστηκαν σε τόσο ευρεία κλίμακα» δήλωσε ο Ομπάμα την Παρασκευή βέβαιος ων πως πίσω από τις αιματηρές επιθέσεις κρύβονται οι δυνάμεις του Άσαντ.
Αμερικανοί βουλευτές ζητούν πάντως περισσότερες πληροφορίες επί των προθέσεων του αμερικανού προέδρου, πολλοί δε εξ αυτών εκφράζουν αμφιβολίες για το κόστος και τον διεθνή αντίκτυπο της επίθεσης.
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που ερεύνησαν τα στοιχεία της χημικής επίθεσης βρίσκονται από το απόγευμα του Σαββάτου στην Ολλανδία. Τα δείγματα που μεταφέρουν θα αποσταλούν σε διάφορα εργαστήρια για να υποβληθούν σε εξετάσεις.
Η 20μελής ομάδα, που είχε φθάσει στη Δαμασκό τρεις ημέρες πριν από την επίθεση της 21ης Αυγούστου για να ερευνήσει προηγούμενες κατηγορίες, επισκέφτηκε τις τοποθεσίες της χημικής επίθεσης αρκετές φορές, λαμβάνοντας δείγματα αίματος και ιστών από θύματα,
Οι επιθεωρητές πήραν επίσης δείγματα του εδάφους, ρούχων και θραυσμάτων και ρουκετών.

Η Ουάσινγκτον πάντως διαμηνύει πως δε θα χρειαστεί να περιμένει την αναφορά των εμπειρογνωμόνων, δεδομένου ότι είναι σίγουρη για τη χρήση χημικών όπλων και πεπεισμένη πως οι δυνάμεις του Άσαντ κρύβονται πίσω από την επίθεση.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, είναι πιθανό να ξεκινήσουν τις επιθέσεις από κοινού με τη Γαλλία, η οποία υποστήριξε σθεναρά τη χρήση βίας προκειμένου να τιμωρηθεί ο Άσαντ.

«Η χημική σφαγή στη Δαμασκό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη. Διαφορετικά θα διατρέχουμε τον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης που θα ευτελίσει τη χρήση αυτών των όπλων και θα θέσει κι άλλες χώρες σε κίνδυνο» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Προβοκάτσια ανταρτών»
Η Βρετανία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το συνασπισμό, μετά την απρόσμενη ήττα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σε ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δήλωσε πως η Ουάσινγκτον πρέπει να δράσει για να προστατεύσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων της Συρίας, Τουρκία, Ιορδανία και Ισραήλ από μελλοντική χρήση απαγορευμένων όπλων.

«Αν επιλέξουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου ένας κακοποιός και δολοφόνος, όπως ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, μπορεί να σκοτώνει με αέρια χιλιάδες ανθρώπους του ίδιου του λαού του», θα ενθάρρυνε κι άλλους, όπως το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Νότια Κορέα, τόνισε ο Κέρι.

Η Συρία και ο κύριος σύμμαχός της, η Ρωσία, δήλωσαν πως την επίθεση πραγματοποίησαν αντάρτες, ως προβοκάτσια. Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα το βέτο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εμποδίσει μια ισχυρή επίθεση κατά του Σύρου ηγέτη και τόνισε πως οποιαδήποτε επίθεση στη Συρία θα ήταν παράνομη και πως θα προκαλούσε μόνο την αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου στην περιοχή.

«Είμαι πεπεισμένος πως (η χημική επίθεση) δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πρόκληση από εκείνους που θέλουν να σύρουν κι άλλες χώρες στη Συριακή σύγκρουση, και που θέλουν να κερδίσουν την υποστήριξη των ισχυρών μελών της διεθνούς σκηνής, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας επανέλαβε την άρνησή του πως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον των ίδιων των κατοίκων της. Οι κατηγορίες του Κέρι, ήταν μια «απελπισμένη προσπάθεια» για να δικαιολογηθεί μια στρατιωτική επέμβαση. «Όσα είπε ήταν ψέματα» ανέφερε το υπουργείο.

Η Ουάσινγκτον απάντησε ότι οι συριακές διαψεύσεις δεν είναι αξιόπιστες, και πως οι αντάρτες δεν ήταν σε θέση να ξεκινήσουν μια τέτοια επίθεση.

Οι κάτοικοι ετοιμάζονται για επιθέσεις
Στην Συρία, οι κάτοικοι εντός αλλά και στα περίχωρα της Δαμασκού, ετοιμάζονται για ενδεχόμενη επίθεση.

Ένας άντρας, ονόματι Γιουσούφ κουβαλά με μικρή πλαστική σακούλα γεμάτη έγγραφα. «Να τα πάω στο σπίτι των γονιών μου; Ή στα πεθερικά μου; Στη δουλειά; Δεν ξέρω ποια περιοχή είναι πιο ασφαλής, δεν ξέρω που να τα κρύψω» λέει.

«Είναι το πιστοποιητικό γάμου μου, το διαβατήριό μου, το συμβόλαιο ιδιοκτησίας του σπιτιού μου, το πτυχίο του κολλεγίου, και όλα τα έγγραφα της γυναίκας μου. Δεν ξέρουμε που να τα βάλουμε για ασφάλεια».

«Ανησυχούμε για μια ενδεχόμενη χημική επίθεση που θα εξαπολύσουν ξένες δυνάμεις, ως εκδίκηση, και ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί» ανέφερε γιατρός στο προάστιο της Αρμπίν, ονόματι, Αμπού Ακράμ...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: