31.8.13

5 δισ. ευρώ οι απώλειες από το παρεμπόριο...


Σε έξαρση βρίσκονται τα κυκλώματα παρεμπορίου στη χώρα μας, κατακλύζοντας την αγορά με τα γνωστά σε όλους προϊόντα-μαϊμού, τη στιγμή που οι έμποροι βάζουν το...
ένα λουκέτο μετά το άλλο στα καταστήματά τους. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης και οικονομικών δυσχερειών, φουντώνουν ολοένα και περισσότερο οι δραστηριότητες του παρεμπορίου.
Ο «στρατός» των πλανόδιων μικροπωλητών σαρώνει όχι μόνο την πρωτεύουσα, αλλά ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας ένα ισχυρότατο παρεμπόριο με τεράστιους τζίρους. Οι παράνομοι δρουν ανενόχλητοι εδώ και χρόνια, χωρίς να πληρώνουν φόρους, λειτουργώντας εις βάρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών υπηρεσιών, το 2012 η αξία των κατασχεθέντων προϊόντων παρεμπορίου ανήλθε σε 12 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες για τα δημόσια έσοδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα, η τραγική απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από το κράτος και ένα τεράστιο πλήγμα για χιλιάδες άνεργους πολίτες. Οι αρμόδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ως προς την αναγκαιότητα δραστικών ελέγχων ανά τη χώρα, προκειμένου να παταχθεί ολοσχερώς το φαινόμενο.

Χτυπάει «καμπανάκι» για τη Δημοτική Αστυνομία

Το θέμα των πλανόδιων πωλητών αποτελεί αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, όμως η κατάργησή της προκαλεί ανησυχία στους καταστηματάρχες. Η αναμενόμενη έλλειψη ελέγχων αναμένεται να οδηγήσει σε έξαρση του φαινομένου. Την ανησυχία αυτή εξέφρασε πρόσφατα σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Παράλληλα, έμποροι καταγγέλλουν ότι το παρεμπόριο ανθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές μετά και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Για το λόγο αυτόν κρίνεται απαραίτητο υπάλληλοι της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας να συνεχίσουν να πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους για το παρεμπόριο ως στελέχη της ΕΛΑΣ. Από την άλλη, η αστυνομία, στο πλαίσιο της ευρύτερης επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», πρέπει να πραγματοποιεί τακτικές επιχειρήσεις κατά του παρεμπορίου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου παρατηρείται έξαρση.
Στο πλαίσιο πάταξης του παρεμπορίου, πραγματοποιούνται δραστικοί αστυνομικοί έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές, στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε λαϊκές αγορές.
Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη επιχείρηση-σκούπα σε τουριστικές περιοχές του Πηλίου και των Βορείων Σποράδων, κατασχέθηκαν 1.152 είδη παρεμπορίου, ενώ συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα που πωλούσαν σε υπαίθριους χώρους ρολόγια, γυαλιά, τσάντες και παπούτσια.
Έξι ακόμη άτομα συνελήφθησαν σε λαϊκές αγορές του Νομού Καρδίτσας, που διέθεταν προς πώληση 2.181 είδη παρεμπορίου, μεταξύ αυτών γυαλιά, πορτοφόλια, ρούχα, ρολόγια, φορτιστές αυτοκινήτων και κινητών τηλεφώνων. Όπως αποδείχθηκε, δεν διέθεταν την προβλεπόμενη άδεια πώλησης και νόμιμα παραστατικά αγοράς.

«Συνωστισμός» στην Ερμού

Οι διαστάσεις που αποκτά το παρεμπόριο είναι εφιαλτικές. Οι Έλληνες ξοδεύουν ασύλληπτα ποσά για να αγοράσουν τα προϊόντα-μαϊμού από πλανόδιους πωλητές.
Κάνοντας κανείς μια βόλτα στην Ερμού, θα διαπιστώσει ότι η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Έξω από τα καταστήματα που πωλούν δερμάτινα είδη, οι πλανόδιοι στήνουν το παράνομο εμπόρευμα. Στο πλακόστρωτο, στρώνουν πάνω σε κουβέρτες ή στήνουν πάνω σε πάγκους την πραμάτεια τους. Από δερμάτινες τσάντες-μαϊμού, απομιμήσεις ρούχων και παπουτσιών, πορτοφόλια, ρολόγια, CDs, ζώνες, αξεσουάρ κινητού μέχρι και είδη σπιτιού. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι είναι τα αυθεντικά είδη σε τιμή ευκαιρίας! Πολλοί παρασύρονται, στην ιδέα ότι το ίδιο προϊόν θα κόστιζε πανάκριβα αν το αγόραζαν στο κατάστημα. Τα παζάρια μεταξύ πλανόδιων πωλητών και αγοραστών δίνουν και παίρνουν! Βέβαια, η ίδια εικόνα κυριαρχεί παντού. Έξω από τους σταθμούς του ηλεκτρικού, του μετρό, κοντά στις αφετηρίες των λεωφορείων, έξω από τα πανεπιστήμια, στα παζάρια που στήνονται στις γειτονιές του Πειραιά και κοντά στις περιοχές όπου γίνονται οι λαϊκές αγορές.

Κύκλωμα Κινέζων με Βιάγκρα-μαϊμού!
Με 32.871 Βιάγκρα-μαϊμού σκόπευαν να κατακλύσουν την αγορά Κινέζοι, οι οποίοι και διέθεταν κατάστημα χονδρικού εμπορίου στο κέντρο της Αθήνας. Η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε τα κρυμμένα χάπια, τα οποία και ήταν παραλλαγμένα με άλλες ονομασίες, αλλά και 18 μπουκάλια «λάδι» κατά της στυτικής δυσλειτουργίας! Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο καταπολέμησης του παρεμπορίου και συμμετείχαν κλιμάκια πολλών υπηρεσιών της ΓΑΔΑ.

Συλλήψεις για λαθραία τσιγάρα
Στο πλαίσιο πρόσφατης ευρείας επιχείρησης για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, έγιναν 92 προσαγωγές και 3 συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο υπήκοοι από το Μπαγκλαντές συνελήφθησαν για κατοχή 2.950 πακέτων λαθραίων τσιγάρων και ένας υπήκοος Πακιστάν για κατοχή 380 κλεψίτυπων ψηφιακών δίσκων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: