31.8.13

Εκτός Συρίας οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών...


Στον Λιβάνο έφθασαν το πρωί οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που ολοκλήρωσαν την Παρασκευή την έρευνά τους για την επιβεβαίωση ή μη της ...
καταγγελθείσας επίθεσης με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η ομάδα των ειδικών, διέσχισε τα σύνορα και εισήλθε στον Λίβανο.

Νωρίτερα εθεάθη να αναχωρεί από το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει στη συριακή πρωτεύουσα.
Η ύπατη αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό Άνγκελα Κάνε, η οποία συνόδευε τους ειδικούς στη Συρία, είχε αναχωρήσει ήδη χθες από τη Δαμασκό οδικώς και είχε φθάσει επίσης στον Λίβανο, που απέχει μόλις 45’ από τη συριακή πρωτεύουσα.

Σήμερα πρόκειται να ενημερώσει τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν στη Νέα Υόρκη για τα πεπραγμένα της ερευνητικής ομάδας.

Την Παρασκευή το βράδυ ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για πιθανά χτυπήματα είναι δυνατόν να ανοίξει από σήμερα, μετά την αποχώρηση των ειδικών του ΟΗΕ από τη Συρία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε χθες τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι μπορεί να απαιτηθούν δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, για να υπάρξουν τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν από τον τόπο της καταγγελθείσας επίθεσης.

Ο Μπαν έκανε τη συγκεκριμένη ενημέρωση στους εκπροσώπους της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Νέα Υόρκη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: