31.8.13

Ομπάμα: Η επίθεση στη Συρία θα γίνει γιατί κάποιος πρέπει να την κάνει...


Η επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε. Ολος ο πλανήτης κρέμονταν από τα χείλη του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε το...
«σύνθημα» για την επίθεση στη Συρία. Πίσω από τις λέξεις όμως, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Η στρατιωτική επέμβαση θα γίνει, γιατί κάποιος πρέπει να την κάνει, καθώς δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση η χρήση χημικών όπλων. Το χτύπημα θα είναι περιορισμένο. Και οι ΗΠΑ θέλουν τους εταίρους μαζί τους σε αυτή την επιχείρηση.

«Δεν έχω πάρει τελική απόφαση για την απάντηση στη Συρία», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας πως συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με το Κονγκρέσο αλλά και τους διεθνείς εταίρους. Συνέχισε όμως σκιαγραφώντας το ύφος της επέμβασης που θα κάνουν οι ΗΠΑ. «Εξετάζουμε μία επιχείρηση περιορισμένη, σύντομη, χωρίς χερσαίες δυνάμεις. Οχι μία δέσμευση αορίστου χρόνου», είπε ο Ομπάμα, επισημαίνοντας πως ο στρατός εξετάζει μία «πλειάδα επιλογών».

Η επιχειρηματολογία του Αμερικανού προέδρου δεν άφησε αμφιβολίες για το τι θεωρεί πως πρέπει να συμβεί. «Η επίθεση της Συρίας με χημικά όπλα είναι πρόκληση στον κόσμο και απειλεί τους συμμάχους μας, όπως το Ισραήλ και η Ιορδανία, αλλά και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» και πρόσθεσε πως πρέπει να δοθεί μία απάντηση προκειμένου όχι μόνο η Συρία αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος να αντιληφθεί πως υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί.

Παράλληλα ο Ομπάμα έστειλε μήνυμα και προς τη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας πως θα προτιμούσε να γίνει από αυτή το βήμα προς τα εμπρός στην υπόθεση. Επιπλέον, καταλόγισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανικανότητα να αντιμετωπίσει μία ξεκάθαρη παραβίαση των κανονισμών.

«Κανείς δεν είναι πιο κουρασμένος από τον πόλεμο από ότι εγώ, αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν προθυμία για τη διασφάλιση των διεθνών κανόνων. Αν δεν υπάρξει απάντηση, το μήνυμα θα είναι πως αυτοί δεν έχουν κανένα νόημα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να αποδέχεται ότι γυναίκες, παιδιά και αθώοι πολίτες δηλητηριάζονται από χημικά.

«Πολλοί στον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για τη Συρία. Αλλά κανείς δεν θέλει να το κάνει», κατέληξε ο Ομπάμα...
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: