6.8.13

Απειλεί κατοικημένη περιοχή η φωτιά στην Βαρυμπόμπη, εκκενώθηκαν οικισμοί...

Δέκα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα από το πρωί ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες...
Τεράστιες φλόγες που διακρίνονται σε μεγάλη απόσταση από τους πρόποδες της Πάρνηθας, δυνατοί άνεμοι, η αίσθηση του καμένου ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, ξενύχτι και αγωνία στους ...
κατοίκους της περιοχής, εκκενώσεις οικισμών και φόβοι για καταστροφές σπιτιών είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το άγριο σκηνικό της πύρινης καταστροφής στην Βαρυμπόμπη.

Το μέτωπο της φωτιάς καίει στην περιοχή της κάτω Βαρυμπόμπης, στον οικισμό της Αγίας Κυριακής όπου οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι φλόγες περνούν από τις αυλές προκαλώντας ζημιές και εκφράζονται φόβοι ότι έχουν καεί περισσότερα από δέκα σπίτια.

«Εχουν καεί δέκα με δεκαπέντε σπίτια στους πρόποδες της Πάρνηθας» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Κώστας Σαββίδης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική από τις 8 το πρωί είναι καλύτερη η εικόνα καθώς νωρίτερα στις 6 το πρωί της Τρίτης άρχισαν οι εναέριες ρίψεις νερού για την κατάσβεση της φωτιάς.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να περιορίσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία όμως κατέκαψε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων λόγω της έντασης των ανέμων αλλά και της συνεχούς μεταβολής της κατεύθυνσής του.

Ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα

Με το πρώτο φως της ημέρας, σήμερα Τρίτη σηκώθηκαν 10 αεροπλάνα που με τη συνδρομή τριών ελικοπτέρων πραγματοποιούν από αέρος ρίψεις νερού για την κατάσβεση των εστιών της φωτιάς ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι...
NEA

Ενισχύσεις καταφθάνουν από διάφορα σημεία της χώρας για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων.

Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μεταβαίνουν στην Αθήνα 70 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη ενώ αναμένονται δυνάμεις και από την Κομοτηνή που έρχονται οδικώς.

Ήδη την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν πυροσβεστικά πληρώματα και οχήματα, που έφτασαν από περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Αυτή την ώρα στο σημείο των πύρινων μετώπων, ενεργούν 122 πυροσβέστες, με 61 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα, πολλά βυτιοφόρα οχήματα δήμων, καθώς επίσης ιδιωτικές υδροφόρες και εθελοντές.

Διακοπή κυκλοφορίας και ρεύματος

Το μέτωπο της φωτιάς αλλάζοντας συχνά κατεύθυνση, κινήθηκε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα προς τον οικισμό των Θρακομακεδόνων, ενώ το νότιο τμήμα, νωρίτερα, κατευθύνθηκε προς το Ολυμπιακό Χωριό. Τελικά, δεν υπήρξε πρόβλημα καθώς η φορά του αέρα άλλαξε.

Οι φλόγες πλησίασαν λίγο πριν τις 3 και το Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, ο κίνδυνος απομακρύνθηκε.

Η κυκλοφορία στους δρόμους που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο, από το ύψος της πλατείας Θρακομακεδόνων έχει σταματήσει για τα οχήματα, ενώ δεν διεξάγεται η κυκλοφορία στις οδούς Μίχα, Ορφέως και Βούλγαρη.

Λόγω της φωτιάς η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί με αποτέλεσμα πολλά τμήματα της περιοχής να βρίσκονται στο σκοτάδι.

Η φωτιά ξέσπασε αργά λίγο πριν από τις 11 το βράδυ της Δευτέρας σε δασική έκταση, στο τέρμα της οδού Ιωάννου Μίχα, και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση πήρε αμέσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, αλλά δυστυχώς χωρίς τη δυνατότητα συνδρομής από εναέρια μέσα, το μέτωπο της φωτιάς καίγοντας το πευκοδάσος άρχισε να κινείται προς τους οικισμούς της περιοχής, το Ολυμπιακό χωριό, το κτήμα Τατοΐου αλλά και το βουνό της Πάρνηθας.

Ζημιές σε σπίτια

Από τις Αρχές δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα σπίτια από την οδό Ορφέως έως την Αγία Κυριακή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής ένα σπίτι έχει καταστραφεί χωρίς να κινδυνεύσουν οι ένοικοί του, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε αρκετές κατοικίες αφού η φωτιά μπήκε στις αυλές τους.

Αρχικά, στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ρίχτηκαν 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 οχήματα των ΟΤΑ και 5 υδροφόρες ιδιωτών.

Στη συνέχεια, ζητήθηκαν ενισχύσεις και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα από την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα.

Πρωταρχικός στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι να προστατευθούν οι οικισμοί και οι πολίτες, αλλά και να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στο δάσος της Πάρνηθας, έως ότου με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη της κατάσβεσης ριχτούν και τα εναέρια μέσα.

Υποψίες εμπρησμού

Είναι η δεύτερη φωτιά που ξεσπάει περίπου την ίδια ώρα στην περιοχή μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ενώ η προηγούμενη είχε αντιμετωπιστεί με επιτυχία προτού το μέτωπο επεκταθεί στο βουνό.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές και προκαλεί ερωτήματα για τα αίτια της φωτιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: