7.12.11

Βαρυποινίτες στις φυλακές ανηλίκων Βόλου...


Μέχρι και ο Πακιστανός που είχε σκοτώσει 44χρονο Έλληνα για μία βιντεοκάμερα κρατείται πλέον στις φυλακές ανηλίκων Βόλου...
Εκρηκτικό μίγμα δημιουργούν τους τελευταίους δύο μήνες μεταγωγές επικίνδυνων κακοποιών στις φυλακές ανηλίκων Βόλου. Το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων μετατρέπεται σε φυλακές βαρυποινιτών, δίχως...
όμως ταυτόχρονα τη λήψη νέων μέτρων ασφαλείας.

Στα ασφυκτικά γεμάτα από κρατουμένους κελιά των φυλακών του Βόλου φιλοξενούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις αδίστακτοι κακοποιοί, οι οποίοι κατηγορούνται για εν ψυχρώ δολοφονία των θυμάτων τους.

Πρόκειται για τον έναν από τους δύο συλληφθέντες Πακιστανούς, οι οποίοι δεν δίστασαν να αφαιρέσουν τη ζωή του 44χρονου Μανόλη Καντάρη, πατέρα ενός αγέννητου παιδιού, για να του αφαιρέσουν τη βιντεοκάμερα που κρατούσε στα χέρια του! Ένα έγκλημα που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Σε άλλο κελί κρατείται ένας από τους δράστες του μακελειού στου Ρέντη με θύματα δύο αστυνομικούς, ενώ τελευταία έγινε η μεταγωγή ενός εκ των δολοφόνων ταξιτζή στην Κυψέλη, ο οποίος υπέκυψε στα άγρια χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι για να του αρπάξουν το κινητό τηλέφωνο και τον κερματοδέκτη.

Και αν μέχρι σήμερα το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων φιλοξενούσε ανήλικους, αλλοδαπούς στην πλειονότητά τους, παραβάτες, πλέον η μεταγωγή βαρυποινιτών διαφοροποιεί την ταυτότητα των τοπικών φυλακών.

Σύνηθες κόλπο των καταδικασθέντων για σοβαρά κακουργήματα είναι να δηλώνουν ψευδώς ανήλικοι και ελλείψει εγγράφων για τη διασταύρωση των στοιχείων που επικαλούνται να οδηγούνται για εγκλεισμό σε φυλακές ανηλίκων.

Προβληματισμό την ίδια ώρα δημιουργεί το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα τα οποία θα συμβαδίζουν με τις αλλαγές που επέρχονται ως προς τους κρατουμένους, οι οποίοι μέχρι πρότινος αντιμετώπιζαν ποινές για αδικήματα μικρότερης κλίμακας εγκληματικότητας.

Απεναντίας οι θέσεις των εργαζομένων στις φυλακές περιορίστηκαν και στα χαρτιά... Πλέον δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Όχι, διότι καλύφθηκαν, αλλά γιατί όσες ήταν «άδειες» κόπηκαν στο οργανόγραμμα!

Σε αυτές τις συνθήκες, με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και παρά το ιδιαίτερα δύσκολο επάγγελμά τους, οι εργαζόμενοι μετρούν ταυτόχρονα σημαντικές περικοπές της μισθοδοσίας και των επιδομάτων τους έως και 600 ευρώ.

Οι φυλακές δηλώνουν αδυναμία να «σηκώσουν» άλλο πληθυσμό κρατουμένων ή προσωρινά φιλοξενούμενων, καθώς και στα κελιά, αλλά και σε λοιπούς χώρους που μετατρέπονται σε δωμάτια κράτησής τους οι εικόνες είναι ήδη άθλιες και τριτοκοσμικές από τους συνωστισμένους φυλακισμένους.

Το σωφρονιστικό κατάστημα στο Βόλο συνεχίζει να ασφυκτιά. Στα κελιά του συνωστίζεται πολύ μεγαλύτερος από τη χωρητικότητά τους αριθμός κρατουμένων, κυρίως μεταναστών, οι διαδικασίες απέλασης των οποίων καθυστερούν. Σήμερα 140 κρατούμενοι φιλοξενούνται στα κελιά του ειδικού καταστήματος, όταν η χωρητικότητα είναι 80 ατόμων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: