30.12.11

Οι ευχές των κουμπάρων του μπάσκετ για το 2012...


Το 2011 ετοιμάζεται να μας αποχαιρετίσει και είναι απολύτως φυσιολογικό, δύο από τους πλέον επιτυχημένους προπονητές μπάσκετ, οι τεχνικοί του Παναθηναϊκού κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Ολυμπιακού κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς, να κάνουν τις (αγωνιστικές) ευχές τους για τη νέα χρονιά. Αν ... λάβουμε υπόψη ότι εκτός από συνάδελφοι συνδέονται και με ισχυρούς δεσμούς φιλίας, είναι πολύ πιθανό οι δύο κουμπάροι (ο «Ντούντα» έχει βαπτίσει τον γιο του «Ζοτς») να μοιραστούν τις σκέψεις τους και με ένα ποτήρι κρασί κάποιο από τα επόμενα γιορτινά βράδια.

Για να μπορέσουμε, όμως, να... εισχωρήσουμε στη σκέψη τους, ας ρίξουμε μια ματιά στην κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ, αρχίζοντας από τον πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης Παναθηναϊκό. Οι Πράσινοι ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας με απολογισμό 7 νίκες και 3 ήττες παίρνοντας τη δεύτερη θέση στον Β’ Ομιλο πίσω από την αήττητη (10-0) ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μπήκαν στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και κληρώθηκαν με την τουρκική Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, τη ρωσική Ούνιξ Καζάν και την ιταλική Αρμάνι Μιλάνο στο Top16.

Στο μυαλό του κόουτς Ομπράντοβιτς

Στο ελληνικό πρωτάθλημα μοιράζονται την κορυφή με τον Ολυμπιακό και την ομάδα – έκπληξη Κολοσσό Ρόδου (8 νίκες – 1 ήττα), μόνο που θεωρητικά βρίσκονται ένα... κλικ πίσω από τους Ερυθρόλευκους, δεδομένου ότι το Τριφύλλι ηττήθηκε στην Καβάλα από την ομώνυμη ομάδα και έτσι, θα χρειαστεί νίκη επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι του δεύτερου γύρου στο ΣΕΦ για να κατακτήσει την πρωτιά. Εκτός και αν στραβοπατήσει ο Ολυμπιακός...

Στο Κύπελλο, εξάλλου, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την Καβάλα στον ημιτελικό και εκτός απροόπτου θα ανανεώσει το ραντεβού του με τον Ολυμπιακό, για πέμπτη σερί χρονιά, στον τελικό.

Πολύ σημαντική παράμετρος για την ομάδα του κόουτς Ομπράντοβιτς: Τις τελευταίες ημέρες έχει στη διάθεσή του και τους 15 παίκτες του. Ο τραυματίας Κώστας Τσαρτσαρής (επέμβαση στο γόνατο) επέστρεψε έπειτα από απουσία δύο μηνών και αγωνίστηκε στον αγώνα με το Ρέθυμνο, ενώ ο Στράτος Περπέρογλου σταμάτησε την αντιπηκτική αγωγή που έπαιρνε για τη θρόμβωση στην ιγνυακή φλέβα και σταδιακά ανεβάζει ρυθμό στις προπονήσεις ανυπομονώντας για την επάνοδό του στη δράση.

Τι θα εύχεται, λοιπόν, ο προπονητής του Παναθηναϊκού σε αγωνιστικό επίπεδο; Να συνεχίσει ο Μάικ Μπατίστ με τον ίδιο ρυθμό, με τον οποίο ολοκλήρωσε το 2011 και όχι όπως ξεκίνησε την εφετινή Ευρωλίγκα, όπου άργησε να βρει τον εαυτό του μετά τον τραυματισμό του στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια της θερινής προετοιμασίας. Με τον Αμερικανό υγιή και ετοιμοπόλεμο αναβαθμίζεται και ο αρχηγός Δημήτρης Διαμαντίδης συγκροτώντας ένα από τα κορυφαία δίδυμα περιφερειακού – σέντερ στην Ευρώπη.

Επιπροσθέτως, ο «Ζοτς» θα εύχεται να αυξήσουν τη συγκέντρωσή τους οι νεοαποκτηθέντες Αμερικανοί, Ντέιβιντ Λόγκαν και Στίβεν Σμιθ και να... αφυπνιστεί ο ευρισκόμενος σε χειμερία νάρκη, Αλεξ Μάριτς, ώστε να δώσει την απαραίτητη χείρα βοηθείας στους Μπατίστ και Ιαν Βουγιούκα. Ενα ακόμη πεδίο βελτίωσης αποτελεί η αμυντική λειτουργία, η οποία όμως συνδέεται και εξαρτάται από τον βαθμό συγκέντρωσης όσων βρίσκονται στο παρκέ. Είναι προφανές ότι στο πρώτο κομμάτι της αγωνιστικής περιόδου 2011-12 οι Πράσινοι υστερούσαν στα μετόπισθεν...

Στο μυαλό του κόουτς Ιβκοβιτς

Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός υποφέρει από αρκετούς σοβαρούς τραυματισμούς, οι οποίοι σύμφωνα με την τοποθέτηση του κόουτς Ιβκοβιτς «είναι και ο μεγάλος αντίπαλός μας εν όψει του Top16 της Ευρωλίγκας». Ο Βασίλης Σπανούλης έχει υποστεί βαρύ διάστρεμμα, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος αναρρώνει έπειτα από επέμβαση στο γόνατο και ο Βαγγέλης Μάντζαρης υποφέρει από θλάση στον δικέφαλο.

Οι Ερυθρόλευκοι πήραν τη δεύτερη θέση (με απολογισμό 6 νίκες και 4 ήττες) πίσω από την τουρκική Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στον Α’ Ομιλο στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, μπήκαν και αυτοί (όπως ο ΠΑΟ) στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και κληρώθηκαν με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τις τουρκικές Αναντολού Εφές και Γαλατασαράι στο Top16. Στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουν μόνο μια ήττα από τον Παναθηναϊκό και στο Κύπελλο Ελλάδος θα αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Τι θα εύχεται, λοιπόν, ο κ. Ιβκοβιτς; Το βασικό είναι να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν ο Σπανούλης και να μην τραυματιστεί ξανά ως το τέλος της αγωνιστικής σεζόν. Χωρίς τον αρχηγό του ο Ολυμπιακός είναι... άλλη ομάδα και η σχέση εξάρτησης που έχει «κτίσει» μαζί του επηρεάζει υπερβολικά την αγωνιστική εικόνα των Ερυθρόλευκων. Το δεύτερο είναι να επιστρέψει ο Παπαδόπουλος, ικανότατος στην επιθετική δημιουργία, που έλειψε αρκετά το τελευταίο διάστημα.

Η «front line», όμως, των Ερυθρόλευκων δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα της απουσίας του «Λάζου». Ο προπονητής του ΟΣΦΠ θα ευχόταν να αποκτήσουν σταθερότητα οι Κάιλ Χάινς και Πέρο Αντιτς, αυτοπεποίθηση ο Ματ Χάουαρντ, ενώ θα περίμενε από το «τεσσάρι» του, Μάρκο Κέσελ, να θυμηθεί τον καλό εαυτό που μονίμως βγάζει στο παρκέ όταν αγωνίζεται με την Εθνική Σερβίας, αλλά... κλειδώνει στα αποδυτήρια όταν παίζει με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Εκτός και αν ισχύουν οι φήμες που θέλουν τον Κέσελ να μετρά ημέρες στο Λιμάνι...

Στην περιφερειακή γραμμή, ο «Ντούντα» περιμένει περισσότερα από τον Λιθουανό Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους, ο οποίος οφείλει να αντιληφθεί ότι στο κορυφαίο επίπεδο ανταγωνισμού χρειάζεται και άμυνα εκτός από το μακρινό σουτ, καθώς και από τον Κέιλεν Λούκας, που δεν έχει πείσει για τις αγωνιστικές αρετές του και κινδυνεύει να χάσει τη θέση του.

Κάποιες από αυτές τις (χτυπητές) αδυναμίες ενδέχεται να εξαλειφθούν εάν ο 68χρονος κόουτς του Ολυμπιακού βρει τους κατάλληλους παίκτες, ούτως ώστε να ενισχυθεί η ομάδα του εν όψει του Top16. Ο αμερικανός πόιντ γκαρντ Ζάμπιαν Ντόουντελ (κόπηκε προσφάτως από τους Φοίνιξ Σανς λόγω τραυματισμού στο γόνατο) είναι φαβορί για μια θέση στην περιφέρεια, ενώ για τις θέσεις των ψηλών ο Νιγηριανός Ακίν Ακιγκμπάλα της Νανσί συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από τον συμπατριώτη του (με ιταλικό διαβατήριο) Μπέντζαμιν Εζε, που όμως είναι ελεύθερος.

Τι θα λένε οι κουμπάροι μεταξύ τους;

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, βέβαια, θα είχε αν μπορούσαμε να τοποθετήσουμε... «κοριό» στο τραπέζι των δύο προπονητών. Και χωρίς «κοριό», πάντως, μπορούμε να υποθέσουμε τι θα έλεγαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο μεν κόουτς Ομπράντοβιτς θα εξέφραζε την επιθυμία να ματαιώσει η οικογένεια Γιαννακόπουλου την απόφασή της να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό στο τέλος της εφετινής περιόδου. Ετσι, ο Σέρβος θα παρέμενε στην ομάδα της καρδιάς του και θα είχε την ευκαιρία να κυνηγήσει το ρεκόρ των οκτώ ευρωπαϊκών τίτλων της Ρεάλ Μαδρίτης, που ο ίδιος ισοφάρισε στο Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης, αλλά ο ΠΑΟ (έξι τρόπαια) χρειάζεται προσπάθεια για να φτάσει.

Οσο για τον κουμπάρο του; Η ευχή του κ. Ιβκοβιτς δεν θα ήταν άλλη από το να καταφέρει να κερδίσει τον ομόλογό του σε άλλο τελικό, πλην του Κυπέλλου Ελλάδος. Τρεις τίτλους έχει πανηγυρίσει ο «Ντούντα» με αντίπαλο τον «Ζοτς» και οι τρεις στο Κύπελλο Ελλάδος (δύο με την ΑΕΚ το 2000 και το 2001 και έναν με τον Ολυμπιακό το 2011). Ενα πρωτάθλημα _ και μάλιστα το πρώτο για τον ΟΣΦΠ μετά το 1997 _ θα τον έκανε... Θεό στη συνείδησή του κόσμου, επομένως δεν θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερα για το 2012.

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: