31.12.11

Διεθνή έρευνα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό ζητούν τουρκικές ΜΚΟ ...


Τη διενέργεια έρευνας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την τουρκική αεροπορική επιδρομή κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 35 άμαχοι Κούρδοι, ζητούν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Οι οργανώσεις IHD και Mazlumder ανέφεραν ότι... τα περισσότερα θύματα ήταν από 12 ως 18 ετών. Οι ΜΚΟ επικαλούνται την μαρτυρία ενός 19χρονου, του Χατζί Εντζού, που επέζησε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Είπε ότι η ομάδα των 40-50 ανθρώπων έκανε λαθρεμπόριο καυσίμων και ζάχαρης με μουλάρια όταν δέχθηκε επίθεση καθώς περνούσε τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ.

Το πολύνεκρο επεισόδιο, για το οποίο η κυβέρνηση του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα, προκάλεσε κατακραυγή, διαμαρτυρίες και επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία παραδέχθηκε πως οι νεκροί ήταν πολίτες που έκαναν λαθρεμπόριο και ο στρατός θεωρούσε τα θύματα αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), υποσχέθηκε ότι δεν θα επιτρέψει να συγκαλυφθεί η υπόθεση.

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας. Θα ανακοινώσουμε τα ευρήματά της στην κοινή γνώμη», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. «Αυτά τα γεγονότα μπορούν να συμβούν στον πόλεμο κατά του τρόμου», πρόσθεσε.

AΠΕ-ΜΠΕ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: