31.12.11

Αυστηρή λιτότητα στην Ιταλία το 2012 με μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων...


Αυστηρή λιτότητα επιφυλάσσει και για τους Ιταλούς το 2012, καθώς το νέο έτος θα φέρει μαζί του, αυξήσεις της τάξεως των 2.100 ευρώ για κάθε ιταλική οικογένεια, σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Το συγκεκριμένο ποσό, αποτελεί το σύνολο των αυξήσεων των...

τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, του υγραερίου, των αυτοκινητοδρόμων και των έκτακτων οικονομικών μέτρων που ενέκρινε πρόσφατα η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Οι αυξήσεις αυτές αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% του συνολικού ποσού, που η κάθε ιταλική οικογένεια δαπανά, κάθε χρόνο, για την αγορά των τροφίμων.

Η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί κατά 4,9%, τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων κατά 3,1%, ενώ το υγραέριο θα αυξηθεί κατά 2,7%.

Και η τιμή των καυσίμων, στο μεταξύ, συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

Η αμόλυβδη βενζίνη κοστίζει περίπου 1,724 ευρώ το λίτρο, που αποτελεί νέο ρεκόρ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτικές ενώσεις των καταναλωτών να οργανώσουν «απεργία των καυσίμων» στις 5-6 Ιανουαρίου.

Οι πολίτες καλούνται να μην γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα διαμαρτυρίας «κατά της συνεχούς ανόδου των κρατικών φόρων και της αδιάκοπης κερδοσκοπίας, ακόμη και όταν η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ζήτησε από όλα τα υπουργεία να περιορίσουν αυστηρά τις δαπάνες τους.

Σε επιστολή του, τονίζει ότι τα έξοδα εκτός έδρας πρέπει να περιοριστούν κατά 80%, οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 30 ευρώ και η χρήση των αυτοκινήτων του δημοσίου πρέπει να γίνεται με φειδώ.

«Πρόκειται για μια αυστηρή στρατηγική συγκράτησης των δημοσίων δαπανών, που κρίνεται αναγκαία λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των αρνητικών συγκυριών που παρατηρούνται στην Ευρώπη», γράφει ο Μάριο Μόντι.

Μπερλουσκόνι: «Πρέπει να ντρέπονται»

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι, σε δηλώσεις που έκανε στο Canale 5 (τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στον όμιλο του), αναφέρθηκε στα αίτια και στην εξέλιξη της οικονομικής κρίσης.

«Παρά τα μέτρα της σημερινής, νέας κυβέρνησης που απαρτίζεται από καθηγητές, το spread συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και η κρίση να μας μαστίζει. Είναι όλο και σαφέστερο ότι εκείνοι που υπέδειξαν την κυβέρνησή μου ως μόνη αιτία της όλης κατάστασης, θα πρέπει να ντρέπονται, δήλωσε.

«H Ευρώπη είναι διχασμένη, δεν καταφέρνει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και οι αγορές το έχουν καταλάβει. Το Ευρώ είναι ένα ανώμαλο νόμισμα, χωρίς την προστασία μιας πραγματικής κεντρικής τράπεζας. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει στρατηγική και να στοχεύσει όχι μόνον στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και στην ανάπτυξη», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «παραιτήθηκε χωρίς να έχει υπάρξει καμία ψήφος δυσπιστίας από το Κοινοβούλιο, αποκλειστικά και μόνο από αίσθημα ευθύνης, για να αποφύγει περαιτέρω επιθέσεις των κερδοσκόπων κατά της Ιταλίας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι προχώρησε στην έγκριση «σημαντικών μέτρων για να τεθούν υπό έλεγχο οι δαπάνες του Δημοσίου, εγκρίνοντας, παράλληλα, και δομικές μεταρρυθμίσεις» και είπε ότι «θα απογοητεύσει όσους τον είχαν ήδη βάλει στο πολιτικό ράφι, διότι εννοεί να μείνει στο χώρο της πολιτικής για να βοηθήσει τη νέα γενιά ιθυνόντων της παράταξής του και για να μπορέσει να κερδίσει, η κεντροδεξιά, τις επόμενες βουλευτικές εκλογές».
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: