12.11.11

Με τους αντιπροέδρους της υπουργούς, ψάχνει άλλοθι...



Σε τεντωμένο σχοινί κινείται πολιτικά ο Αντώνης Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι και την κυβέρνηση Παπαδήμου στηρίζει, για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας της χώρας, και ... ταυτόχρονα δεν συγκυβερνάει. Κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε, δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν «με συγκεκριμένη ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου».
«Ολοι μαζί θα στηρίξουμε τη νέα μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου στο έργο της και ευχόμαστε να επιτύχει στην αποστολή της», δήλωσε χθες το βράδυ. «Η Ν.Δ. πήρε δύο κρίσιμα υπουργεία με ουσιαστικό ρόλο και βαρείς εθνικούς συμβολισμούς, το Αμυνας και το Εξωτερικών» συνέχισε. Και στέλνει τα μηνύματα που πρέπει, εκεί που πρέπει. «Δεν θέλησα παραπάνω συμμετοχή. Δεν θέλησα συγκυβέρνηση. Κι ο καθένας καταλαβαίνει γιατί... Η πατρίδα δεν είναι μια εύκολη κουβέντα. Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Κι ένα βαρύ χρέος».

Πάντως, όπως όλα δείχνουν η Ν.Δ. δεν θα αποφύγει το πολιτικό κόστος που απευχόταν, αφού η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα μέτρα τα οποία ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και αποτελούν δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα. Η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, που αποτελεί κάτι σαν casus belli για τη λαϊκή Δεξιά, είναι ένα από τα μεγάλα «αγκάθια». Πολλά θα είναι τα επώδυνα μέτρα τα οποία θα εξελιχθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, προκαλώντας κοινωνικές αντιστάσεις. Δύσκολο θα είναι για τη Ν.Δ. να θυμίζει ότι τα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Το επιχείρημα της Συγγρού ότι υπουργοποιήθηκαν εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, προκειμένου από συνταγματικής άποψης να κρατήσει η Ν.Δ. την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι επίσης έωλο. Ο διακαής πόθος του Αβραμόπουλου να γίνει υπουργός -η διαρροή ότι θα αναλάβει το υπουργείο Αμυνας έγινε πριν ακόμη ανακοινωθεί το όνομα του Λουκά Παπαδήμου!- χαρακτηρίζει τον πολιτικό που έσπευσε να δεχτεί και τον όρο του Σαμαρά να παραιτηθεί από βουλευτής. Δεν παύει όμως να είναι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. που μπαίνει στην κυβέρνηση.

Χέρι χέρι

Οι ακροβασίες του Αντώνη Σαμαρά βάζουν τη Ν.Δ. στο κάδρο της συγκυβέρνησης και ακυρώνουν ακόμη ένα στρατηγικό επιχείρημα. Χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να ασκεί πλέον κριτική στα «δεκανίκια του Μνημονίου».

Καίριο είναι και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και έδωσε μάχη, δεν διέσωσε τον εκλεκτό του Σταύρο Λαμπρινίδη. Τον διαδέχθηκε ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην επίτροπος Σταύρος Δήμας. Στην κυβέρνηση Παπαδήμου συμμετέχουν επίσης τέσσερα στελέχη της Ν.Δ. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ως αν. υπουργός Παιδείας, ο οικονομικός του σύμβουλος Γ. Μουρμούρας ως υφυπουργός Οικονομικών, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ν.Δ. Νομού Θεσσαλονίκης και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος (υφυπουργός Υγείας) Δημήτρης Βαρτζόπουλος, και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Π. Αλιβιζάτος.

Η Συγγρού ανέπτυξε χθες τρία επιχειρήματα στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου:

* Τη χαρακτήρισε «αναπόφευκτη», μετά το διεθνή διασυρμό της χώρας από την πρόταση για δημοψήφισμα του Γ. Παπανδρέου, που οδήγησε στο εκβιαστικό δίλημμα «μέσα ή έξω από το ευρώ» και την επιτακτική ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα επιστροφής στην ομαλότητα, όπως τόνισε σύμβουλος του Σαμαρά.

**Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αφού «θα έπρεπε να συστεγάσει τρία κόμματα». «Κυβέρνηση συνεργασίας δεν θέλατε;» αναρωτήθηκε. «Ο Λουκάς Παπαδήμος θα δώσει το στίγμα, ό,τι μπόρεσε έκανε» είπε χαρακτηριστικά.

**Επανέλαβε ότι η νέα κυβέρνηση είναι «μεταβατικού χαρακτήρα και ειδικού σκοπού, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».

«Ο Α. Σαμαράς δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος όταν είναι για το καλό της πατρίδας» τόνισε ο σύμβουλος. «Εκανε το εθνικό καθήκον του».

Ο ΛΑΟΣ

Η συμμετοχή του ΛΑΟΣ με τέσσερις βουλευτές στην κυβέρνηση Παπαδήμου δημιουργεί ένα νέο δεδομένο και στην πολυκατοικία της Κεντροδεξιάς. Ανέλαβαν ο Μάκης Βορίδης υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο Αδωνις Γεωργιάδης υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη Ναυτιλία, ο Αστέριος Ροντούλης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Γ. Γεωργίου υφυπουργός Αμυνας.

«Χρειάζεται στήριξη αυτή η κυβέρνηση και το τελευταίο που χρειάζεται είναι να βρεθούν διάφοροι εκπρόσωποι, αν θέλετε, των παλαιών κομματικών λογικών να την υπονομεύουν» δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο (Βήμαfm). «Πιστεύω ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: