13.11.11

Σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εξετάζει η Γερμανία...


Σενάρια για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας, σε περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας αρνηθεί να... εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel το οποίο επικαλείται πηγές κοντά στο υπουργείο Οικονομικών.

Βασικό σενάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπει ότι «η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί τόσο άσχημα, όσο αναμένεται» καθώς θεωρείται ότι οι περιφερειακές οικονομίες, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας, αντιμετωπίζουν προσωρινά πρόβλημα με το δανεισμό τους και δεν έχουν χρεοκοπήσει ακόμα, όπως η Ελλάδα.

Επόμενο σενάριο προβλέπει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ στην αρχή θα φέρει μια αναταραχή, στη συνέχεια θα οδηγήσει σε μια πιο ισχυρή ευρωζώνη καθώς θα έχει αποχωρήσει ο πιο αδύναμος κρίκος, σύμφωνα με το Spiegel.

Το κακό σενάριο περιλαμβάνει τη δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, γεγονός που θα υποχρεώσει το EFSF να διοχετεύσει φρέσκα κεφάλαια, ενισχύοντας τη χρηματοδοτική του δυνατότητα πάνω από τα 1 τρισ. ευρώ.

Τέλος, χείριστο σενάριο από όλα θεωρείται αυτό που περιλαμβάνει τη δραματική υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος έναντι του ευρώ, με δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις όπως μεγάλο ελληνικό χρέος, παρά τις περικοπές, επιπλέον υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και μια δεκαετή οικονομική κρίση, η οποία θα επηρέαζε και άλλες χώρες.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: