13.11.11

Ψήφος ελπίδας και εντολή για τολμηρές αποφάσεις...



Ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης και ρητή εντολή για άσκηση ουσιαστικής πολιτικής, δίνει η κοινή γνώμη στέλνοντας συγχρόνως μηνύματα και στα πολιτικά κόμματα, όπως δείχνει η δημοσκόπηση που... πραγματοποίησε η Marc για το "ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ".
Ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης και ρητή εντολή για άσκηση ουσιαστικής πολιτικής, δίνει η κοινή γνώμη στέλνοντας συγχρόνως μηνύματα και στα πολιτικά κόμματα, όπως δείχνει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Marc για το "ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ".

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν τη σαφή βούληση της ελληνικής κοινωνίας για συνθέσεις και συναινέσεις που υπερβαίνουν τις κομματικές τοποθετήσεις και αυτό αποτυπώνεται τόσο στο μεγάλο ποσοστό αποδοχής της επιλογής του Λουκά Παπαδήμου για την πρωθυπουργία της χώρας όσο και στην επιλογή η κυβέρνηση αυτή να μην είναι απλώς διαχειριστική αλλά να παράξει ουσιαστικό έργο.

Το πρόσωπο
Στο ερώτημα "Πώς κρίνετε την επιλογή Παπαδήμου για την πρωθυπουργία της χώρας;" θετική απάντηση έδωσε το 55,6%, ενώ μάλλον θετικά απαντά το 23,5% δίνοντας ένα συνολικό ποσοστό 79,1% θετικής και μάλλον θετικής γνώμης. Αρνητικές ήταν οι 11,8% των απαντήσεων και "μάλλον αρνητικές" το 5,6%, με τις απαντήσεις "δεν ξέρω, δεν απαντώ" να φθάνουν το 3,5%.

Η διάρκεια
Η διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, η οποία ορκίσθηκε την Παρασκευή, είναι ένα όχι τυπικό αλλά ουσιαστικό ερώτημα. Τα κόμματα που συγκρότησαν την κυβέρνηση αυτή έχουν διαφορετικές, ίσως, εκτιμήσεις για τον χρονικό ορίζοντά της, αλλά η κοινή γνώμη αποφαίνεται με αρκετά σαφή τρόπο ζητώντας επέκταση της θητείας και πέραν του Φεβρουαρίου.
Το 54,1% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι πρέπει να είναι μεγαλύτερη, πέραν του Φεβρουαρίου, η θητεία της κυβέρνησης, με το 37,3% να πιστεύει ότι πρέπει η θητεία της να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα του Φεβρουαρίου.

Το περιεχόμενο
Οι πολίτες αναλαμβάνουν να δώσουν μόνοι τους την απάντηση για τη φυσιογνωμία της νέας κυβέρνησης, καθώς σε ποσοστό 76,4% δηλώνουν ότι πρέπει να παράγει σημαντικότερο έργο και να πάρει σημαντικές αποφάσεις, με μόλις το 20,4% να υποστηρίζουν την άποψη ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Από τους ερωτώμενους, μόλις το 3,2% απαντά "δεν ξέρω, δεν απαντώ". Η δημοσκόπηση έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 952 νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα με δεδομένο το πρόσωπο του πρωθυπουργού, πριν ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ψήφος ελπίδας και εντολή για τολμηρές αποφάσεις

Αλλαγή σελίδας
Σπάνε πλέον τα ταμπού για κυβερ­νήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνεργασίας του Λ. Παπαδήμου προκαλεί παρενέργειες που διαχέουν οριζόντια όλο το πολιτικό σκηνικό, καθώς σπάνε τα ταμπού για τη δημιουργία κυβερνήσεων μικρότερου ή ευρύτερου συνασπισμού.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να κρίνουν και τους πολιτικούς αρχηγούς με βάση τους χειρισμούς τους στην πολιτική κρίση που ταλάνισε τη χώρα.

Το γεγονός όμως ότι στο ερώτημα του ποιος πολιτικός αρχηγός τήρησε την πιο υπεύθυνη στάση τις τελευταίες ημέρες η απάντηση "κανένας" συγκεντρώνει ποσοστό 33,7% δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τα πολιτικά κόμματα.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία σε ό,τι αφορά το ερώτημα για το αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση του κ. Σαμαρά να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς το 77,3% εγκρίνει την απόφαση του προέδρου της ΝΔ με το 18,5% να την απορρίπτει. Παρ' όλα αυτά όμως από τους ψηφοφόρους της ΝΔ ένα ποσοστό 18,5% πιστεύει ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει την κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα στρατηγικής για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος μέχρι τώρα είχε υιοθετήσει ένα μοντέλο απόλυτης απόρριψης της συνεννόησης και της συναίνεσης.

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ
Η εντολή σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες για το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου φθάνουν το 83,1% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (εκλογές 2009) και το 85% όσων ψήφισαν τη ΝΔ, ενώ αρκετά υψηλά ποσοστά "θετικών και μάλλον θετικών" γνωμών είναι και μεταξύ των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων που φθάνει το 62,5%, με τις αρνητικές και μάλλον αρνητικές να είναι 32,3% για τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το 67,5% ζητά την επιμήκυνση της θητείας της κυβέρνησης, με τους ψηφοφόρους της ΝΔ να είναι μοιρασμένοι, καθώς το 45,1% συμφωνούν στη διεύρυνση της θητείας της κυβέρνησης και το 46,7% να υποστηρίζει τη λήξη της θητείας της τον Φεβρουάριο και συνεπώς την προσφυγή σε εκλογές, όπως είναι και η επίσημη θέση της ΝΔ.

Ζητούν ουσία
Ενα ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 85,4% υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να μην περιοριστεί στον μεταβατικό χαρακτήρα της, ενώ και από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, παρά την περί του αντιθέτου θέση του κόμματος, το 70,5% συμφωνεί ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει απλώς μεταβατικό χαρακτήρα αλλά πρέπει να παράγει ουσιαστικότερο έργο και να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την mark A.E. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ)
ΕΝΤΟΛΕΑΣ: "ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΘΝΟΣ Α.Ε."
ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 952 νοικοκυριά
ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 10-11 Νοεμβρίου 2011
ΠΕΡΙΟΧΉ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη
ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: + 3,18%
ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Εγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: