18.11.11

Μέρκελ – Κάμερον: Συμφωνούν ότι διαφωνούν...


Συμφωνούν ότι... διαφωνούν όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη, και το μέλλον της Ευρώπης γενικότερα, Ντέιβιντ Κάμερον και Άνγκελα Μέρκελ. Aυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, ενώ ...αδιέξοδος σημειώθηκε σχετικά και με την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η ευρωζώνη πρέπει να χρησιμοποιήσει όλους τους θεσμούς που διαθέτει την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας πιο σταδιακής προσέγγισης.

«Η βρετανική απαίτηση να χρησιμοποιήσουμε πολλά από τα όπλα μας για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη είναι σωστή. Όμως είναι σημαντικό να μην προσποιηθούμε ότι έχουν εξουσίες που δεν έχουμε. Γιατί οι αγορές θα το καταλάβουν πολύ γρήγορα και δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε η Μέρκελ.

Ως προς την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (ο λεγόμενος φόρος «Τόμπιν»), η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι οι δύο ηγέτες «δεν σημείωσαν πρόοδο».

«Εργαζόμαστε μαζί για να βρούμε μια κοινή λύση πριν από τη σύνοδο (κορυφής της ΕΕ) την 9η Δεκεμβρίου», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

«Είναι προφανές ότι δεν συμφωνούμε σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής πολιτικής, ωστόσο ξεκαθαρίζω ότι μπορούμε να χειριστούμε αυτές τις διαφορές. Είναι μία καλή σχέση. Έχουμε ισχυρή συμφωνία σχετικά με θέματα-κλειδιά ως προς τη δράση που πρέπει να αναλάβει η ευρωπαϊκή οικονομία», είπε από την πλευρά του ο βρετανός ηγέτης.

Ο βρετανός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές για τους χειρισμούς της κρίσης ωστόσο οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι μπορούν να συνεργαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι σημεία αιχμής μεταξύ των δυο ηγετών δεν είναι μόνο η φορολόγηση των χρήματαοικονομικών συναλλαγών, που προωθούν Γερμανία και Γαλλία, αλλά και η δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση της Ένωσης, την οποία επίσης προωθεί το Βερολίνο.

Προηγήθηκε την Παρασκευή συνάντηση του Ντέιβιντ Κάμερον με τους Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

«Αν η Ευρώπη είχε ένα σταθερό νόμισμα, και οι 27 χώρες μέλη της θα εντάσσονταν στο ευρώ νωρίτερα απ' όσο πιστεύουν πολλοί Βρετανοί», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη στη Γερμανία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: