9.11.11

Διεθνής παρτίδα για τα πυρηνικά του Ιράν...


Διεθνές διπλωματικό πινγκ πονγκ έχει προκαλέσει η έκθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με Βρετανία και Γερμανία να εκφράζουν φόβους ότι πρόκειται για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και να ζητούν την επιβολή σκληρότερων μέτρων σε αντίθεση με την Ρωσία και την Κίνα.

Την...

ανησυχία της για την πρόοδο του ατομικού προγράμματος του Ιράν «και τον δυνητικό πραγματικό χαρακτήρα του. Το περιεχόμενο της έκθεσης φυσικά ενισχύει αυτές τις ανησυχίες σημαντικά», δήλωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας πως "θα πιέσουμε για μια σαφή απόφαση η οποία θα καλεί το Ιράν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ" και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε θορυβημένος από την έκθεση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και "τα λεπτομερειακά στοιχεία που αφορούν μια πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μας προκαλούν ανησυχία", ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε στην βουλή των κοινοτήτων ότι "το Ιράν πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Θέλουμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων και τείναμε χείρα συμφιλίωσης στο Ιράν επανειλημμένα. Είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω συνομιλίες αλλά μόνο εάν το Ιράν είναι προετοιμασμένο να εμπλακεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εάν δεν (το πράξει) πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση και εξετάζουμε το να επιβάλουμε πρόσθετα μέτρα για το σκοπό αυτό. Έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στο Ιράν ως ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή τους, να κλείσουμε τα παραθυράκια».

Η ρωσική πλευρά πάλι υπογράμμισε ότι δεν θα υποστηρίξει την επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε "οι όποιες πρόσθετες κυρώσεις (επιβληθούν) σε βάρος του Ιράν θα θεωρηθούν από την διεθνή κοινότητα ένα εργαλείο για την επιδίωξη αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν. Αυτή η προσέγγιση είναι απαράδεκτη για εμάς, και η ρωσική πλευρά δεν έχει την πρόθεση να σκεφτεί τέτοιες προτάσεις".

Η Κίνα κάλεσε από την πλευρά της ο Ιράν να επιδείξει "ευελιξία" και "ειλικρίνεια" έναντι της IAEA, η οποία εξέφρασε τις "σοβαρές της ανησυχίες" για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δια στόματος του Χονγκ Λέι, εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών. ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: