22.11.11

Άδωνις Γεωργιάδης: Πειρατεία, καμποτάζ και ναυτική εκπαίδευση στα άμεσα σχέδια...


Τα σχέδια της μεταβατικής κυβέρνησης στον τομέα της ναυτιλίας παρουσίασε στο Λονδίνο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης, που βρέθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση του... Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ).

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η ψήφιση δύο νομοσχεδίων που αφορούν στο καμποτάζ στην κρουαζιέρα και στην πειρατεία. Το πρώτο, μέρος του πολυνομοσχεδίου για το θαλάσσιο τουρισμό, προβλέπει την αφαίρεση των τελευταίων περιορισμών στην άρση του καμποτάζ, δηλαδή της υποχρέωσης υπογραφής ειδικών συμβάσεων από πλοιοκτήτριες εταιρείες που θέλουν να έχουν ελληνικό λιμάνι ως αρχικό λιμάνι επιβίβασης. Σε ό,τι αφορά την πειρατεία θα προβλέπεται η παρουσία ενόπλων φρουρών στα ελληνόκτητα ποντοπόρα πλοία. Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι τα δύο νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας μίλησε στην ολομέλεια του ΔΝΟ όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την πρόθεση του οργανισμού να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη μείωση των επικίνδυνων ρύπων από τη διεθνή ναυτιλία. Στάθηκε επίσης στη σημαντική πολυετή προσφορά του Ευθύμιου Μητρόπουλου από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΔΝΟ. Ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι προτίθεται να συστήσει στον πρωθυπουργό την αξιοποίηση του κ. Μητρόπουλου σε κάποια καίρια θέση με το πέρας της θητείας του στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό στο τέλος του έτους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε επίσης με την Επιτροπή των Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου κ. Φαφαλιού. Οι εφοπλιστές διατύπωσαν «με πιεστικό τρόπο», κατά την έκφραση του κ. Γεωργιάδη, τον προβληματισμό τους για την κατάργηση του αυτόνομου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Συμμεριζόμενος τη θέση τους, μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές ο υφυπουργός είπε ότι δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που η Τουρκία ιδρύει αυτόνομο υπουργείο Ναυτιλίας η Ελλάδα να διατηρεί ένα «ακρωτηριασμένο» υπουργείο υπονομεύοντας το σημαντικό για την οικονομία κεφάλαιο των εφοπλιστών που αποφέρει ετησίως τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη συνάντηση με τους εφοπλιστές εκφράστηκε επίσης ενδιαφέρον από την πλευρά τους για χρηματοδότηση τμήματος της ναυτιλιακής εκπαίδευσης, η προαγωγή της οποίας ορίστηκε ως στόχος από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Για το σκοπό αυτό μάλιστα ο υφυπουργός Ναυτιλίας είχε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής σκέψεων με τον ιδρυτή και καθηγητή του Cass Business School Κώστα Γραμμένο. Για το ζήτημα της ναυτικής εκπαίδευσης θα υπάρξει συνεννόηση με το συναρμόδιο υπουργείο Παιδείας.

Οι Έλληνες εφοπλιστές επέστησαν επίσης την προσοχή του κ. Γεωργιάδη στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, την οποία δήλωσαν ότι θεωρούν την καλύτερη του κόσμου. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας δεσμεύθηκε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τη γνώση των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, περιορίζοντας παράλληλα τη γραφειοκρατία. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόθεση του κ. Γεωργιάδη να αντιμετωπίσει γενικότερα το πρόβλημα της γραφειοκρατίας που πλήττει τη ναυτιλία, καθώς όπως εξήγησε ο ίδιος η νηολόγηση πλοίου υπό την ελληνική σημαία απαιτεί διάστημα σχεδόν τριών μηνών ενώ για άλλες κορυφαίες σημαίες η διαδικασία δεν παίρνει πάνω από λίγο 24ωρα...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: