15.11.11

Πανεπιστημιακή η περιφρούρηση στο Πολυτεχνείο...


Καθηγητές, φοιτητές και διοικητικοί υπέρ της προστασίας του κατά τις εκδηλώσεις...
Το άσυλο είναι υπόθεση δική μας, δεν είναι υπόθεση των νόμων ή της Πολιτείας και εμείς θα περιφρουρήσουμε τα Ιδρύματα μας. Αυτό δήλωσαν σήμερα τόσο ο ...
πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης, όσο και η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κυρία Τόνια Μωροπούλου με αφορμή την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973.

Παράλληλα και ενώ στο πανεπιστήμιο Αθηνών, καθηγητές, φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι σχημάτισαν «ανθρώπινη αλυσίδα» έξω από το κεντρικό κτίριο της πρυτανείας του στα Προπύλαια κατά του νέου Νόμου Πλαισίου, προσφυγή στα ακυρωτικά δικαστήρια κατά των διατάξεων του κατέθεσαν και οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Ο νόμος αυτός είναι ανεφάρμοστος και με καταστροφικές συνέπειες για το δημόσιο πανεπιστήμιο» δήλωσε σήμερα ο κ. Πελεγρίνης, ενώ η πρόεδρος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κυρία Ελένη Καραμαλέγκου μίλησε για «ευκαιριακές συναινέσεις» εντός του κοινοβουλίου.

Πάντως σήμερα έληξε η ημερομηνία που είχε θέσει αρχικά το υπουργείο Παιδείας για την εκλογή των πρώτων 8 μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σε κανένα Ιδρυμα της χώρας.



Στο Πολυτεχνείο

«Το Πολυτεχνείο θα περιφρουρηθεί από την κοινότητα του καθώς 700 μέλη της (φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι) σε εθελοντική βάση θα βρίσκονται στο χώρο του Ιδρύματος καθ όλη τη διάρκεια του τριήμερου των εκδηλώσεων που άρχισαν το πρωί», δήλωσε η κυρία Μωροπούλου στη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της επιτροπής διοργάνωσης των εκδηλώσεων μνήμης.

«Η περιφρούρηση θα γίνει έτσι ώστε τα μηνύματα του Πολυτεχνείου να βρουν την έκφραση που τους ταιριάζει» είπε η κυρία Μωροπούλου. «Η προάσπιση του ασύλου είναι υπόθεση όχι των νόμων αλλά πολιτική βούληση» πρόσθεσε.

Οπως δήλωσε οι πύλες του Ιδρύματος θα ανοίγουν καθημερινά στις 9 το πρωί και θα κλείνουν στις 9 το βράδυ. Την Πέμπτη, κατά την κορύφωση των εκδηλώσεων, οι πύλες του Ιδρύματος θα κλείσουν στη η ώρα 1 το μεσημέρι και στις 2 η ώρα θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη κ. Σ. Σιμόπουλου. Στην συνέχεια θα ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειες φοιτητικών παρατάξεων σήμερα το πρωί, να αποκλείσουν από τις εκδηλώσεις άλλες παρατάξεις επειδή προέρχονται από κόμματα με «μνημονιακή πολιτική», η κυρία Μωροπούλου υπήρξε σαφής: «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ιδέας. Το σύνθημα ψωμί, παιδεία, ελευθερία προέκυψε από την σύνθεση πολλών διαφορετικών ιδεών».

Όσον αφορά το θέμα της σημαίας του Πολυτεχνείου που όπως είναι γνωστό βρίσκεται επί σειρά ετών στα χέρια της φοιτητικής παράταξης της ΠΑΣΠ του ΠαΣοΚ, η κυρία Μωροπούλου είπε ότι «η σημαία του Πολυτεχνείου ανήκει στη νέα γενιά και όχι σε κάποια παράταξη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων κ. Ν. Τριανταφύλλου συνέδεσε τα μηνύματα του 1973 με την σημερινή πολιτική κατάσταση την οποία και επέκρινε εκφράζοντας σειρά επιχειρημάτων κατά του Μνημονίου και καλώντας τελικά τον λαό σε ...ανυπακοή.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: