20.11.11

Αρχισαν τα όργανα και στη Ν.Δ. ...


Σε τεντωμένο σχοινί κινείται ο Αντ. Σαμαράς σε μια προσπάθεια τήρησης των εύθραυστων εσωκομματικών ισορροπιών, που πλέον είναι σαφές ότι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη... συνοχή της Ν.Δ.

Οι διαγραφές των Σωτήρη Χατζηγάκη και Πάνου Καμμένου, του πρώτου και από το κόμμα, του δεύτερου μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα, αποτυπώνουν ακριβώς το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ.: Με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει. Με τους σκληροπυρηνικούς, που φαίνεται να έχουν χωριστεί στα δύο, ή τους λεγόμενους μεσαιοχωρίτες.

Η διαγραφή του Π. Καμμένου θεωρήθηκε «σικέ», με «προοπτική επανόδου συντομότερη και από αυτή της Λούκας Κατσέλη στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ». Οι πληροφορίες φέρουν το βουλευτή να είχε συναντηθεί με τον Αντ. Σαμαρά και να του είχε πει πως στηρίζει την ηγεσία του κόμματος, αλλά η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Χατζηγάκης διεγράφη διότι είπε το αυτονόητο. Οτι στη Ν.Δ. υπάρχουν τάσεις (κάτι που από το καταστατικό απαγορεύεται να λέγεται δημόσια), στήριξε ωστόσο την πρόσφατη γραμμή του κόμματος, δηλαδή την κυβέρνηση συνεργασίας. Εκανε όμως το «λάθος» να μιλήσει για «σταγονίδια», προκαλώντας την μήνι της ηγεσίας ίσως και γιατί εξέφρασε δημόσια αυτό που όλοι γνωρίζουν στη Ν.Δ.

Οτι υπάρχουν τα στελέχη της λεγόμενης λαϊκής ή και λαϊκίστικης δεξιάς που αντιτίθεντο ευθύς εξ αρχής στη συμμετοχή της Ν.Δ. στο κυβερνητικό σχήμα και το εξέφρασαν με κάθε τρόπο. Και είναι αυτά τα στελέχη που κυρίως στήριξαν τον Αντ. Σαμαρά στο διάβα του προς την ηγεσία του κόμματος και εξακολουθούσαν έως την περασμένη εβδομάδα να αποτελούν το βασικό κορμό στήριξης του προέδρου της Ν.Δ.

Οι τελευταίοι εκφράστηκαν την εβδομάδα που πέρασε με ένα άρθρο και μια επιστολή. Το άρθρο στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής εφημερίδας των ακραιφνών σαμαρικών, την antinews, ήταν λαλίστατο και οργισμένο. Ο τίτλος τα έλεγε όλα: «Αναζητώντας τον Αντ. Σαμαρά». Και τι έλεγε το άρθρο; Με άλλα λόγια αυτό που και ο Σωτήρης Χατζηγάκης είπε. Περιέγραφε τις τάσεις της Ν.Δ. ως εξής: «Στο πρόσωπο του Σαμαρά αντανακλώνται σήμερα οι διαφορετικές τάσεις και συγκρούσεις στη Ν.Δ. και ευρύτερα την κεντροδεξιά παράταξη: Λαϊκή δεξιά, σκληρή πατριωτική δεξιά, "σαμαρικοί", "καραμανλικοί", συστημικοί, σε ένα εκρηκτικό μείγμα με αριβίστες και τυχοδιώκτες της πολιτικής. Οι συγκεκριμένες τάσεις εκφράζονται και στα άτομα του λεγόμενου αρχηγικού περιβάλλοντος της Συγγρού (επειδή ο Σαμαράς αυτούς που πραγματικά εμπιστεύεται τους κρατάει μακριά για να μην καούν): Από την μια ασυμβίβαστοι της πατριωτικής και λαϊκής δεξιάς και από την άλλη καραμανλικοί, καριερίστες, συστημικοί και διάφοροι θεωρητικοί ξεκομμένοι από την κοινωνία. Μαζί με εκπροσώπους της καθεστωτικής αριστεράς».

Η επιστολή οικειοθελούς απομάκρυνσης από τη Ν.Δ. του υποψήφιου για την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ Κ. Χατζή που στήριξε ο Αντ. Σαμαράς, ήταν γραμμένη σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, και αρκετοί αναρωτήθηκαν αν ο συγγραφέας τη συνέταξε μόνος. Ο ένας εκ των 100 που είχαν υπογράψει υπέρ της υποψηφιότητας Σαμαρά για την ηγεσία της Ν.Δ. επέλεξε να «αποχαιρετήσει» τον πρώην αρχηγό του με στίχους του Ελύτη και να διαμηνύσει πως «η Ν.Δ. όπως την είχαμε στο μυαλό, έχει σταματήσει από καιρό να υπάρχει».

Και τα δύο πάντως έχουν κοινό παρονομαστή. Την οργή γιατί προφανώς κατελήφθησαν εξ απήνης από την επιλογή της ηγετικής ομάδας, που κινήθηκε πιεζόμενη από τους λεγόμενους «μεσαιοχωρίτες». Είναι πλέον ευρέως γνωστή η κίνηση των πέντε (Σπηλιωτόπουλος, Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Αντώναρος, Βαρβιτσιώτης) η παρασκηνιακή παρέμβαση των οποίων φαίνεται να επηρέασε δραματικά τις εξελίξεις εντός του κόμματος. Αρχικώς ήταν έτοιμοι να συνυπογράψουν κείμενο με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Στη συνέχεια μετείχαν ενεργά στην αποτροπή της επιλογής Πετσάλνικου ή Κακλαμάνη για την πρωθυπουργία, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στο γραφείο του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ. Τασούλα.

Μοιάζει πως, έστω και τυχαία, κατήγαγαν νίκες στο εσωκομματικό πεδίο. Η αλήθεια είναι ότι η στροφή της ηγεσίας υπαγορεύτηκε και από τις περιστάσεις, αλλά και από τους όρους που ο Αντ. Σαμαράς είχε θέσει ευθύς εξ αρχής: Παραίτηση Παπανδρέου και μεταβατική κυβέρνηση βραχείας διάρκειας.

Η Συγγρού έχει στραμμένη την προσοχή της στο δικό τους «στρατόπεδο». Λέγεται πως η διαγραφή Χατζηγάκη και από το κόμμα ήταν «προειδοποιητική βολή» προς το δικό τους χώρο. Ταυτόχρονα προσπαθεί να τηρήσει τις ισορροπίες με τις ακραίες τάσεις, εξ ου και η διαγραφή του Π. Καμμένου μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο μέγας φόβος όμως είναι άλλος. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό και οι εμφανείς τάσεις απόσχισης κάποιων από το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, από βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, που θα βρεθούν αντίπαλοι της Ν.Δ. όποτε γίνουν οι εκλογές, στις 19 Φεβρουαρίου ή λίγο αργότερα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: