29.11.11

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Η μεγάλη κομπίνα με τις απαλλοτριώσεις του τρένου...


Ως και τρεις φορές ακριβότερα πληρώθηκαν απαλλοτριώσεις στον Νοµό Κορινθίας για τη νέα σιδηροδροµική γραµµή υψηλών ταχυτήτων Κιάτο - Ροδοδάφνη, καθώς αν και επρόκειτο για γη που βρισκόταν εκτός σχεδίου δόµησης, οι αποζηµιώσεις δόθηκαν µε τιµές εντός σχεδίου!

Οι... απαλλοτριώσεις-«λουκούµι», οι οποίες ξεκίνησαν το 2006 και είχαν τελεστεί ως τα µέσα του 2009, υπέπεσαν στην αντίληψη του προέδρου και διευθύνοντος συµβούλου της ΕΡΓΟΣΕ κ. Ι. Πετρόπουλου , ο οποίος κατέθεσε τον φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα, ενώ απέστειλε εξώδικα και αγωγές στους 20 «τυχερούς» του Νοµού Κορινθίας, ζητώντας την επιστροφή του «καπέλου» στις τιµές, που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα για το θέµα από την Εισαγγελία Κορίνθου.

Η ιστορία ξεκινά το 2006 στον οικισµό Πιτσά του Ξυλοκάστρου, απ' όπου περνάει η χάραξη της νέας γραµµής. Αρχικά, ακολουθήθηκε η κανονική διαδικασία των απαλλοτριώσεων και το Πρωτοδικείο καθόρισε προσωρινές τιµές µονάδας. Ωστόσο, υπήρξαν 20 περιπτώσεις αγροτικών εκτάσεων, για τις οποίες αν και βρίσκονταν εκτός σχεδίου πόλεως δόθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ τίµηµα για εντός σχεδίου, τριπλάσιο δηλαδή από αυτό που κανονικά θα έπρεπε να είχε καταβληθεί.

Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς της δηµόσιας εταιρείας, πρόκειται για ένα «καπέλο» που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ, όταν οι απαλλοτριώσεις της περιοχής στοίχισαν στην ΕΡΓΟΣΕ περίπου 11 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα εξώδικα κατά των «20» εστάλησαν πέρυσι, ενώ κατατέθηκε και ο φάκελος της υπόθεσης στην Εισαγγελία Κορίνθου, η οποία και τη διερευνά.

Παράλληλα, η ΕΡΓΟΣΕ κατέθεσε έφεση στο Εφετείο Ναυπλίου υπέρ της ανατροπής των τιµών µονάδος που είχαν δοθεί πρωτοδίκως για τις απαλλοτριώσεις της Νέας Σιδηροδροµικής Γραµµής Υψηλών Ταχυτήτων.

Η υπόθεση εκδικάστηκε και σύντοµα αναµένεται να καθαρογραφεί η απόφαση. Οπως εκτιµάται από στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, αν η εταιρεία δικαιωθεί ως προς την άποψή της ότι οι τιµές των απαλλοτριώσεων ήταν υψηλές και το δικαστήριο αποδεχθεί τη θέση της, τότε θα ανοίξει ο δρόµος για µαζική ανάκληση των «καπέλων» που δόθηκαν για όλη τη ζώνη της νέας γραµµής, που µπορεί να φτάσει ως και τα 50 εκατ. ευρώ!

Οι απαλλοτριώσεις των σιδηροδρόµων είναι µια πονεµένη ιστορία στη Βόρεια Πελοπόννησο, καθώς λόγω της χάραξης που αποφασίστηκε πολλά χρόνια πριν, η νέα γραµµή καλείται να φτάσει στην Πάτρα µέσω γεωργικής γης, ανερχόµενων οικισµών και προαστίων, εκτοξεύοντας το κόστος κατασκευής.

∆εν είναι τυχαίο ότι οι απαλλοτριώσεις της νέας γραµµής εκτιµάται ότι θα φτάσουν ως και τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ όταν φτάσει το τρένο στην αχαϊκή πρωτεύουσα, µόνο το «γλυκό» των απαλλοτριώσεων Αθήνα - Κιάτο - Ροδοδάφνη - Πάτρα θα έχει στοιχίσει πάνω από µισό δισ. ευρώ!...
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: