19.11.11

«Ανακούφιση» και «αφοπλισμός»...


Ο σχηματισμός της κυβέρνησης ανακούφισε πολλούς (κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ.), αλλά και τους αφόπλισε ταυτόχρονα.

Φάνηκε κατά την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα φανεί πιθανότατα και ... κατά την επικείμενη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση; Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αισθάνονται ανακούφιση. Ιδιαίτερα εκείνοι που πρωταγωνιστούσαν μέχρι πρότινος στις αντιδράσεις κατά νομοσχεδίων της κυβέρνησης Παπανδρέου. Οχι μόνο επειδή τώρα θα τα ψηφίζουν, μαζί με συναδέλφους τους της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ. Αλλά και επειδή κάποιοι μπορούν να τα καταψηφίσουν χωρίς κόστος και, κυρίως, χωρίς να διακινδυνεύσουν την πτώση της κυβέρνησης, όπως συνέβαινε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που «κρεμόταν» σε τρεις-τέσσερις ψήφους.

Από την άλλη, οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν μια πρόσθετη δυσκολία κάθε φορά που μιλάνε, αφού πρέπει και να στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και να βρίσκουν τρόπο να κάνουν αντιπολίτευση.

Η «σχιζοφρένεια» αυτή αποτυπώνεται πλήρως στο θέμα του προϋπολογισμού. Αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση, θα τον πυροβολούσαν κατά ριπάς και θα τον καταψήφιζαν. Τώρα θα τον υπερψηφίσουν, έστω κι αν θα είναι ίδιος κι απαράλλαχτος.

Για τους «γαλάζιους» βουλευτές, όμως, αυτός ο μερικός «αφοπλισμός» μπορεί να στοιχίσει περισσότερο. Στην προεκλογική περίοδο που έρχεται, όταν θα εξαπολύουν μύδρους εναντίον των αντιπάλων τους του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να εξηγούν στους ψηφοφόρους τους πώς «συμπεθέριασαν» επί τρεις μήνες.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου βόλεψε πολλούς και να δούμε πώς θα ξεβολευτούν, όταν θα λήξει η θητεία της.
Γ.ΚΑΡ. (Πολιτικά Παρασκήνια, Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: