21.11.11

Καταφύγιο στα νοσοκομεία αναζητούν οι άστεγοι ...


Καταφύγια εκατοντάδων αστέγων έχουν γίνει τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας. Άποροι, άστεγοι και πεινασμένοιοι προσποιούνται τους ασθενείς και μπαίνουν σαν τους... κλέφτες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με την ελπίδα ότι οι γιατροί θα τους επιτρέψουν να περάσουν άλλη μια παγωμένη νύχτα στα ράντσα των διαδρόμων, για να μην πεθάνουν από το κρύο σε κάποιο παγκάκι. Δεν είναι, λίγες και οι φορές που οι ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας δεν διστάζουν να “εισβάλλουν” στα μαγειρεία, με σκοπό να κλέψουν μια φέτα ψωμί, ένα γιαούρτι ή και μια ολόκληρη μερίδα με ζεστό φαγητό.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στον δρόμο χιλιάδες Έλληνες, που έχασαν μέσα σε δυο χρόνια τη δουλειά τους, το σπίτι τους και έμειναν μόνοι. Σύμφωνα μάλιστα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Κλίμακα , υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι που ζουν στους δρόμους τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας είναι από 17.000 έως 20.000 άτομα. Επιπλέον, το λουκέτο που έχει μπει σε πολλά προνοιακά ιδρύματα και ξενώνες, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Στην Ψυχιατρική Κλινική του Ευαγγελισμού, φιλοξενούνται από πέρυσι τον χειμώνα αρκετοί άστεγοι, οι οποίοι κάνουν τους… τρελούς για να κοιμηθούν στα ράντσα των διαδρόμων. Φέτος όμως το φαινόμενο έχει επεκταθεί και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Οι εργαζόμενοι και κυρίως οι νοσηλευτές του νοσοκομείου βλέπουν καθημερινά κουλουριασμένους ανθρώπους, πάνω στα ράντζα που προσπαθούν να ζεσταθούν και περιμένουν μήπως κάποιος τους προσφέρει λίγο φαγητό. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο, οι άστεγοι παίζουν κρυφτό με τους υπαλλήλους της ασφάλειας σε κάθε εφημερία. Συνήθως προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητοι μέσα στο πλήθος των ανθρώπων που καταφτάνει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Η κατάσταση είναι κι εκεί απελπιστική .

Στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς δεκάδες άστεγοι βρίσκουν καταφύγιο στο δημόσιο θεραπευτήριο. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης, που ταλαιπωρημένοι άνθρωποι φτάνουν σχεδόν παγωμένοι και ζητούν τη βοήθεια των νοσηλευτών και των γιατρών του νοσοκομείου. Στην εφημερία του Γενικού Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας περισσότερα από δέκα άτομα κάθε βράδυ θα αναζητήσουν μια ζεστή γωνιά προσποιούμενοι ότι πονάει το κεφάλι τους ή το στομάχι τους. Κοιμούνται όπου βρίσκουν, στους διάδρομους και στα ράντζα και το πρωί φεύγουν χωρίς να κάνουν τις εξετάσεις. Το χειρότερο πάντως σήμερα είναι ότι ακόμα και στα νοσοκομεία δεν περισσεύει εύκολα φαγητό.
metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: