10.11.11

Φ. Πετσάλνικος: «Ουδέποτε επεδίωξα να γίνω Πρωθυπουργός»...


«Ουδέποτε επεδίωξα να αναλάβω τα καθήκοντα του πρωθυπουργού», διαμηνύει ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικος, μέσω συνεργατών του, δίνοντας την δική του ερμηνεία για όσα διαδραματίστηκαν με επίκεντρο το πρόσωπό του. Όπως μάλιστα υποστήριζαν «ούτε καν το είχε σκεφτεί», σχολιάζοντας ότι... για αυτό άλλωστε και είχε δηλώσει κατηγορηματικά το βράδυ της Τρίτης ότι «είναι και θα είναι Πρόεδρος της Βουλής».

Οι ίδιου κύκλοι υπογράμμιζαν ότι «η δήλωση αυτή δεν ήταν για να θολώσει τα νερά, αλλά ήταν μία πραγματικότητα».

Ωστόσο, η πραγματικότητα αυτή, όπως προέκυψε από τις εξελίξεις, άλλαξε την επόμενη ημέρα, όταν ο κ. Παπανδρέου κατέληξε στο πρόσωπο του κ. Πετσάλνικου, εκ των στενών συνεργατών του και εκ των (συν)εμπνευστών της μοιραίας απόφασης για την διενέργεια δημοψηφίσματος.

Όπως σημείωναν οι συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής «το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Πετσάλνικο στο γραφείο του και του ανακοίνωσε ότι μετά από συνεννόηση με τον κ. Αντ. Σαμαρά αποφάσισαν να οδηγηθούν σε μία θεσμική λύση που να ενώνει».

Έτσι «του ζήτησε να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού σε αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές για να επισημάνουν ότι πρώτα υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών και μετά κλήθηκε ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος και αποδέχθηκε την πρόταση «καθώς υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των δύο στο πρόσωπό του, όπως και η επιμονή του πρωθυπουργού στην επιλογή αυτή».

Εκ των γεγονότων, ωστόσο, προκύπτει ότι τόσο ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς, όσο και ο κ. Πετσάλνικος, δεν «μέτρησαν» το αντίκτυπο της πρότασης αυτής, η οποία και προκάλεσε έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό των δυο κομμάτων, πυροδοτώντας ποικίλες αντιδράσεις με χαρακτηριστικότερη εκείνη των 50 «πράσινων» βουλευτών οι οποίοι διεμήνυσαν προς τον κ. Παπανδρέου την πρόθεσή τους ακόμη και να παραιτηθούν εάν δεν επιλέξει «ισχυρή προσωπικότητα για τη θέση του πρωθυπουργού».

Το «τελεσίγραφο» των βουλευτών λειτούργησε καταλυτικά στην ανατροπή των σχεδιασμών του κ. Παπανδρέου και σε συνάρτηση με την επεισοδιακή αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη υπήρξε αλλαγή σκηνικού με τελική κατάληξη την συμφωνία στο πρόσωπο του κ. Λ. Παπαδήμου.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις αυτές, όπως και των ΜΜΕ, οι συνεργάτες του κ. Πετσάλνικου σημείωναν ότι «δεν επιθυμεί να κάνει κανένα, μα κανένα σχόλιο», ενώ ερωτηθέντες πώς αισθάνεται ο ίδιος μετά την θύελλα, έλεγαν ότι «είναι ήρεμος και νηφάλιος», ενώ εύχεται «ο κ. Παπαδήμος και η νέα κυβέρνηση να επιτύχουν στην αποστολή...

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: