19.11.11

Μέχρι τις αρχές του 2012 η πλήρης άρση του καμποτάζ...


Περίπου 20-25 εκατ. τουρίστες ετησίως θα μπορούσε να υποδέχεται σε μια τετραετία από σήμερα η Ελλάδα, αν προωθηθούν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις και στόχοι, ενώ η κρουαζιέρα θα συμβάλει καθοριστικά στις αφίξεις, ιδίως μετά την πλήρη άρση του καμποτάζ, που αναμένεται το ...
αργότερο μέχρι τις αρχές του 2012, όπως είπε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, στην 27η διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση ξεκίνησε την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Ο κ. Νικητιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι το ζήτημα της πλήρους άρσης του καμποτάζ ανήκει στην αρμοδιότητα του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα Ναυτιλίας, οπότε, όπως είπε, ο ίδιος είναι σε θέση να κάνει μόνο εκτιμήσεις.

Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο νέος υφυπουργός, μιλώντας σε σύσκεψη για θέματα κρουαζιέρας στον ΟΛΠ, είπε πως ο συγκεκριμένος τομέας θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα το επόμενο τρίμηνο για την κυβέρνηση.

«O προηγούμενος νόμος άρει το καμποτάζ, αλλά με μερικό τρόπο. Ο νόμος αυτός είχε μια φιλοδοξία, που ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί, καθώς είναι προφανές ότι έχουν γίνει μόνο τρεις σχετικές συμβάσεις. Άρα θα εξετάσουμε μία πιο ευέλικτη πολιτική. Είχα ήδη μία πρώτη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Μ.Χρυσοχοΐδη και έχουμε συμφωνήσει στα βήματα, ώστε να είμαστε πολύ γρήγοροι» τόνισε.

Κατά τον κ. Νικητιάδη, η κρουαζιέρα είναι ίσως «η επόμενη μεγάλη πρόκληση» για τον ελληνικό τουρισμό: «Αν κάνουμε ό,τι πρέπει, όπως 25-30 μεγάλες προβλήτες ανά την Ελλάδα για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, η κρουαζιέρα μπορεί να προσθέσει 4% στο ΑΕΠ».

Όπως είπε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, μόνο η εταιρεία κρουαζιέρας Royal Caribbean θα μπορούσε να φέρει 750.000 επιβάτες στο Ηράκλειο, σε μια τριετία, αν προχωρούσε η άρση του καμποτάζ.

Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη, το 2011 εξελίχθηκε τελικά στην καλύτερη τουριστική χρονιά της ιστορίας της Ελλάδας, με τον τουρισμό να προσθέτει στο ΑΕΠ 1,5%, με μόλις το 1/3 των δαπανών προβολής, σε σχέση με το 2009 (σ.σ. όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Γεώργιος Κολέτσος, το ποσόν που τελικά ζητά ο Οργανισμός για την καμπάνια προβολής το 2012 ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Νικητιάδης γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι πολύ σύντομα αναμένεται να υπογραφεί και με την Olympic Air συμφωνία προβολής του visitGreece.gr, αντίστοιχη με εκείνη που υπάρχει ήδη με την Aegean Airlines.

Πολύ θετικά θα μπορούσε να εξελιχθεί και το 2012, δεδομένου ιδίως ότι -σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη- η καλή πορεία του 2011 δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της πτώσης των τουριστικών αγορών της Β.Αφρικής (κυρίως Αίγυπτου και Τυνησίας), από τις οποίες η Ελλάδα δεν πήρε τελικά τόσο σημαντικό μερίδιο, όπως υποστήριξε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης προσέγγισης αγοράς αποτελεί -σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη- η περίπτωση της Ρωσίας, όπου χάρη σε ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, ο τουρισμός προς Ελλάδα αυξήθηκε από 170.000 άτομα το 2009 σε 370.000 το 2010 και 650.000 φέτος, με προοπτική να φτάσει εύκολα το 1 εκατ. το 2012, αν η τάση συνεχιστεί.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι ετοιμάζεται συμφωνία με Ρώσους τουριστικούς πράκτορες, ώστε να λειτουργούν οι ίδιοι ως visa centers για τους τουρίστες, που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα.

O κ. Νικητιάδης επισήμανε ακόμη ότι έτερη σημαντική πρόκληση είναι η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, που αν αναπτυχθεί σωστά, «μπορεί να λύσει τα προβλήματα συνολικά του ελληνικού τουρισμού». Πρόσθεσε ότι, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για ενεργοποίηση των ΟΤΑ, αλλά και να αξιοποιηθούν τα οικονομικά αποθέματα των ελληνικών περιφερειών για την τουριστική προβολή.

Για το τέλος ακινήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις, σημείωσε ότι λόγω οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει άλλη επιλογή «από το να πληρώσουμε όλοι», ενώ για τη διεκδικούμενη -από πλευράς των φορέων του τουρισμού- μείωση του «σπατόσημου» παραδέχτηκε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς για να βρεθούν λύσεις».

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις προκαταβολών σε ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από ξένους tour operators, αλλά και σε νέους όρους που ορισμένοι από τους τελευταίους επιβάλουν εκβιαστικά σε συμβόλαια με ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης, ο κ. Νικητιάδης απάντησε: «οι προκαταβολές του 2012, που αποτελούν "αίμα" για τους ξενοδόχους, δρομολογούνται κανονικά, π.χ. από την TUI, 3000 πράκτορες της οποίας, από τη Γερμανία, πρόκειται να επισκεφτούν τη χώρα μας εντός του νέου έτους».

Πρόσθεσε δε, ότι οι καθυστερήσεις στις προκαταβολές δεν σχετίζονται με τα προβλήματα της χώρας, αλλά με προβλήματα των ίδιων των tour operators και οποιαδήποτε αναφορά στην κατάσταση της Ελλάδας είναι «κατ' επίφασιν».

Για τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, ο κ. Νικητιάδης ξεκαθάρισε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει για τη συνδιαφήμιση με αυτούς, αλλά μπορεί να στηρίξει επιχειρησιακά τις εταιρείες αυτές (π.χ., με διευκόλυνση για τα slots κτλ).

Συμπλήρωσε ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται συζητήσεις με δύο αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, που θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν βάση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, κάτι που -αν γινόταν- θα ενίσχυε τον τουρισμό κατά εκατοντάδες χιλιάδες αφίξεις.

Μείωση εσόδων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Μειωμένα, σε ποσοστό 2,2% ήταν τα έσοδα των ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2011, σε σχέση με την περσινή τουριστική σεζόν, παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας, για τη μέτρηση της αποδοτικότητας των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, ενώ τα ξενοδοχεία, τύπου resort, παρουσίασαν φέτος σημαντική αύξηση στην πληρότητα, αλλά και στα έσοδα ανά δωμάτιο, η εικόνα στις δύο μεγαλουπόλεις ήταν τελείως διαφορετική.

Συγκεκριμένα, ενώ τα ξενοδοχεία παρουσίασαν ικανοποιητική πληρότητα, τα έσοδα των ξενοδόχων μειώθηκαν, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που αποδίδεται στη διακοπή λειτουργίας σημαντικού αριθμού ξενοδοχείων, κυρίως στην Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην έρευνα , οι άλλοι λόγοι που τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υστέρησαν σε απόδοση, οφείλονται στην κοινωνική αναταραχή, στις απεργίες, αλλά και στην τοπική ύφεση, που σημειώνεται ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε δείγμα 180 ξενοδοχείων σ' ολόκληρη την Ελλάδα, και σε συνεργασία με την εταιρία GBR Consulting και παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου των προέδρων της ΠΟΞ, με την ευκαιρία της έκθεσης «Philoxenia».

Οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, ήταν αυξημένες κατά 9,8% και οι τουριστικές εισπράξεις 10%, ενώ οι κυριότεροι λόγοι αποδίδονται στην προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, στη μείωση του ΦΠΑ, στις αναταραχές της Β. Αφρικής και στη διευκόλυνση επισκεπτών στην έκδοση βίζας.

Εκπρόσωποι του κλάδου, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της ΠΟΞ, Ιωάννης Ρέτσος, και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, ζήτησαν από τη νέα κυβέρνηση να δεσμευτεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό.

Μεταξύ άλλων ζητούν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό και την άρση του καμποτάζ, την αποκατάσταση της εικόνας στο κέντρο της Αθήνας, την οργάνωση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κ.ά.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: