20.5.11

Tελεσίγραφα από ΕΚΤ, εμφύλιος στην κυβέρνηση και στο βάθος... εκλογές...


Σε πολιτικό αναβρασμό βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, κι ενώ πληθαίνουν οι αυστηρότατες προειδοποιήσεις από την τρόϊκα και το Βερολίνο για νέες δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και... για πώληση, άμεσα, κάποιας ΔΕΚΟ, προκειμένου να σταλλεί θετικό μήνυμα στις αγορές.
Ενδεικτικό είναι το τελεσίγραφο του Ζαν Κλοντ Τρισέ "Ξεχάστε την επιµήκυνση, πάρτε µέτρα τώρα». το οποίο μετέφερε στον πρωθυπουργό -με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο Μαξίμου- ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σύμβουλός του, πλέον, Λουκάς Παπαδήμος (κατά αρκετούς θα είναι, με τις ευχές της τρόϊκας, ο επόμενος υπουργός Οικονομικών).
Ο κ. Παπαδήµος, ο οποίος είχε µεταβεί στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ως απεσταλµένος του Γιώργου Παπανδρέου προκειµένου να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της ηγεσίας της τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα, µετέφερε στον πρωθυπουργό, σύµφωνα µε δημοσίευμα των "Νέων" µια ιδιαίτερα δυσοίωνη εικόνα για την Ελλάδα που επικρατεί αυτή τη στιγµή στην ΕΚΤ και, προφανώς, σε όλη την ευρωζώνη.
Η κατάσταση, πάντως, στην κυβέρνηση είναι έκκρυθμη και οι κεντρικοί υπουργοί έχουν αρχίσει να φοβούνται ανατροπές. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μεταδίδει το fimotro, πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος συναντήθηκε μυστικά, χθες το απόγευμα, με τον κ. Παπακωνσταντίνου, στο διαμέρισμα που διατηρεί στην πλατεία Κολωνακίου.
Ενώ, λίγη ώρα αργότερα, ο Δημήτρης Ρέππας εκτόξευε πολιτικές απειλές από το δελτίο ειδήσεων του Mega, επισημαίνοντας πως διαφωνεί με την προοπτική των απολύσεων στο Δημόσιο. Με τον κ. Ρέππα συντάσσονται αρκετοί υπουργοί και η συντριπτική πλειονότητα των κυβερνητικών βουλευτών.
Για τον κ. Παπανδρέου "όλα παίζονται" μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου, οπότε θα κλειδώσει, πιθανότητα, το θέμα της επιμήκυνσης, κάτι που ασμένως έχει ανάγκη η κυβέρνηση για να δημιουργήσει ένα μικρό θετικό πολιτικό απόθεμα ώστε να αντέξει μέχρι το φθινόπωρο, οπότε είναι περίπου βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές. Εφόσον, φυσικά, έχει κατορθώσει να αντέξει μέχρι τότε...
anatropi2020.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: