9.5.11

Και iΡad και έγκυρη ενημέρωση...


Οι υπολογιστές - ταμπλέτες τύπου iΡad μπορούν να δώσουν στις εφημερίδες μια δεύτερη ευκαιρία; «Ναι,υπό όρους» απάντησε ο κ. Κάρλο Κάμπος, υποδιευθυντής του ομίλου Ιnnovation Μedia Consulting Group. Σημείωσε μάλιστα ότι ... οι εκδότες θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις ανάγκες των αναγνωστών και στο πώς μπορούν να τις ικανοποιήσουν, δηλαδή να ανακαλύψουν μια «νέα γλώσσα για τα νέα μέσα». Βέβαια, όπως ανέφερε, η σοβαρή, σωστή δημοσιογραφία δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τις αλλαγές που συντελούνται στον χώρο, καθώς η ανάγκη του κοινού για έγκυρη και πλήρη ενημέρωση παραμένει σταθερή.

Αυτός ήταν μόνο ένας από τους προβληματισμούς και τις αναλύσεις που καταγράφηκαν στο 12ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Εφημερίδων το οποίο διοργανώθηκε στη Βιέννη. Εκεί, από την 1η ως τις 3 Μαΐου, εκδότες, διευθυντές εφημερίδων και δημοσιογράφοι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να αναλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες σε όλον τον κόσμο, οι οποίες βλέπουν την κυκλοφορία τους και τα διαφημιστικά τους έσοδα να μειώνονται, χωρίς ταυτόχρονα να καταγράφεται αντίστοιχη αύξηση στις online διαφημίσεις.

«Το δωρεάν αποδεικνύεται τελικά πολύ ακριβό» επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Κάμπος, αναφερμόμενος στη διάθεση του περιεχομένου των εφημερίδων στο Διαδίκτυο. Οπως εξήγησε, η χωρίς αντίτιμο online διάθεση των εντύπων αποδεικνύεται «μεγάλο λάθος», το οποίο είχε αποτέλεσμα να «μεταναστεύσουν» οι αναγνώστες στο Ιnternet, γεγονός που επέφερε βαρύ πλήγμα στις κυκλοφορίες των εφημερίδων και κατ΄ επέκταση στα διαφημιστικά τους έσοδα.


Το iΡad διχάζει

Ενδιαφέρον είχε η εισήγηση του κ. Αλφρέντο Τριβίνιο, υπευθύνου για τον σχεδιασμό της εφημερίδας «Daily» η οποία εδώ και λίγους μήνες κυκλοφορεί αποκλειστικά σε iΡad από τον όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοκ: «Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί θα κερδίσουν από τις εξελίξεις της τεχνολογίας μόνο αν προσφέρουν εγκαίρως σύγχρονες “εφαρμογές”, δηλαδή “προϊόντα” που διεγείρουν όχι μόνο το μυαλόαλλά και τις αισθήσεις:όραση,ακοή,αφή.

Από την εποχή των έντυπων εφημερίδων περνάμε στην εποχή των πολυμέσων·για την “παλαιά” δημοσιογραφία δεν υπάρχει πλέον μέλλον».

Οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών ήταν φλέγον θέμα στο συνέδριο, όπου μάλιστα δεν καταγράφηκε ομοφωνία. Οι εκπρόσωποι των αγγλοσαξονικών χωρών, για παράδειγμα, εκθείασαν το iΡad, ενώ οι εκδότες από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις.

«Το iΡad υπερεκτιμάται σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής των ψηφιακών μέσων του ομίλου Νeue Ζurcher Ζeitung κ. Πέτερ Χόγκενκαμπ. «Θα περάσουν αρκετά χρόνια ώσπου να γίνει πραγματικά χρηστικό» τόνισε. Κοινή ήταν αντιθέτως η άποψη ότι ανεξάρτητα από την «πλατφόρμα» τους (χαρτί, tablet, ηχητική ταινία κτλ.) οι εφημερίδες θα πρέπει να εφεύρουν ξανά τον «εαυτό» τους, καθώς και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στο σύγχρονο τοπίο της ενημέρωσης. «Πρέπει να γίνουν πάλι πρωτότυπες» τόνισε ο κ. Φραντσίσκο Αμαράλ, διευθυντής του Κέντρου Cases i Αssociats το οποίο με έδρα τη Βαρκελώνη λειτουργεί συμβουλευτικά για δημοσιογραφικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο. «Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον συνδυασμό αποκαλυπτικών ρεπορτάζ και ελκυστικών γραφημάτων και φωτογραφιών» υπογράμμισε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένου συνδυασμού όλων αυτών αποτελεί και η δανέζικη εφημερίδα «Ρolitiken», η οποία κέρδισε το βραβείο της «ευρωπαϊκής εφημερίδας της χρονιάς». Πρόκειται για έντυπο γεμάτο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και δεξιοτεχνικά γραφήματα. «Οι εφημερίδες πρέπει να διεγείρουν όχι μόνο τη σκέψη, αλλά και το θυμικό των αναγνωστών» παρατήρησε ο υπεύθυνος σχεδιασμού της «Ρolitiken» κ. Σόρεν Νίελαντ.

WikiLeaks: σύμμαχος ή εχθρός;

Από το συνέδριο δεν έλειψαν οι συζητήσεις για το κατά πόσο το WikiLeaks μπορεί να εξελιχθεί σε «νεκροθάφτη» του επαγγελματικού Τύπου. Το κοινό συμπέρασμα ήταν ότι «όχι, δεν μπορεί». Οι αποκαλύψεις τέτοιων «εξωθεσμικών» φορέων, είπαν οι ομιλητές, δεν μειώνουν, αλλά αυξάνουν την αξιοπιστία του Τύπου. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν, τέλος, και η συζήτηση για το αν οι υπεύθυνοι των εφημερίδων χάνουν τον χρόνο τους «τρέχοντας» πίσω από τις εξελίξεις της τεχνολογίας, αντί να επικεντρώνουν την προσοχή τους στα βασικά, δηλαδή τη βελτίωση του περιεχομένου. Οπως επισημάνθηκε από αρκετούς ομιλητές, χωρίς την κατανόηση και τη σωστή εκτίμηση των νέων τεχνολογιών δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε βελτίωση ούτε και η ποθούμενη ανάκαμψη του Τύπου.

ΑΛΦΡΕΝΤΟ ΤΡΙΒΙΝΙΟ: «Ποιος φανταζόταν εφημερίδα με μουσική και βίντεο;»

- Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε στον σχεδιασμό της εφημερίδας «Daily»;

«Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι έπρεπε να σχεδιάσουμε όχι μια νέα εφημερίδα αλλά ένα εντελώς νέο προϊόν. Η εποχή που οι αναγνώστες απλά ξεφύλλιζαν και διάβαζαν ένα έντυπο έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Κανείς δεν φανταζόταν ως πριν από λίγο καιρό ότι ο σχεδιασμός μιας εφημερίδας θα περιελάμβανε μουσική, βίντεο και αμφίδρομα γραφήματα. Ερευνήσαμε για πολύ καιρό τις συνήθειες των χρηστών του Διαδικτύου και προσπαθήσαμε ο σχεδιασμός της “Daily” να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του αναγνωστικού κοινού που είναι πλέον εξοικειωμένο με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες».

- Ποια ήταν η βασική σας επιδίωξη;

«Να κάνουμε την επαφή με την “Daily” μια διασκεδαστική εμπειρία. Αντιλαμβανόμαστε ότι βασικό ρόλο παίζει η ποιότητα του περιεχομένου, αλλά η παράμετρος αυτή έπρεπε να συνδυαστεί με νέες εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες όχι απλά να διαβάζουν την εφημερίδα αλλά ταυτόχρονα και να διασκεδάζουν. Γνωρίζουμε ότι το πιο δύσκολο στο Διαδίκτυο δεν είναι να προσελκύσεις επισκέπτες αλλά να τους “κρατήσεις” στην ιστοσελίδα σου εξάπτοντας το ενδιαφέρον τους.

Θέλουμε οι συνδρομητές της “Daily” όχι μόνο να ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν στον κόσμο αλλά και να ψυχαγωγούνται, γεγονός που θα μας εξασφαλίσει την ανανέωση της συνδρομής τους ».

- Από τη μέχρι στιγμής εμπειρία σας,ποιος ήταν ο πιο επιτυχημένος νεωτερισμός που προσφέρει η «Daily»;

«Τα φωνητικά σχόλια. Ενώ όλες οι εφημερίδες προσφέρουν τους αναγνώστες τους την ευκαιρία να σχολιάσουν γραπτώς τα ρεπορτάζ και τις απόψεις που δημοσιεύουν, η “Daily” τους δίνει τη δυνατότητα να ηχογραφήσουν το σχόλιό τους και να ακούσουν τα σχόλια των άλλων χρηστών».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: