20.5.11

Ιταλία: Ινδοί επιχειρηματίες ανάγκαζαν διανομείς να φοράνε κολάρο GPS...


Στη βόρεια Ιταλία αποκαλύφθηκε κύκλωμα που ανάγκαζε Ινδούς και Πακιστανούς να μοιράζουν φυλλάδια σε σπίτια φορώντας στο λαιμό τους κολάρα με σύστημα εντοπισμού GPS. Εγκέφαλοι του κυκλώματος εκμετάλλευσης των μεταναστών ήταν Ινδοί επιχειρηματίες οι οποίοι μέσω του GPS που φορούσαν στους "εργαζόμενούς τους" μπορούσαν να... ελέγχουν που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή. Οι Ινδοί και οι Πακιστανοί σύγχρονοι σκλάβοι, εξαναγκάζονταν να δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα ενώ η εβδομαδιαία τους αμοιβή δεν ξεπερνούσε τα εκατόν πενήντα ευρώ.

Ο Ινδός επιχειρηματίας-εκμεταλλευτής σύμφωνα με την οικονομική αστυνομία της Βιτσέντσα, έβγαζε από τα συμβόλαια για τη διανομή φυλλαδίων, πάνω από είκοσι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα σχολίασε την αποκάλυψη του κυκλώματος με τα παρακάτω: "Συναντάμε κάθε μέρα νεαρούς αφρικανούς που γεμίζουν τα γραμματοκιβώτιά μας με διαφημιστικό υλικό. Το δεχόμαστε και σκεπτόμαστε ότι κατάφεραν, τουλάχιστον, να βρουν μια δουλειά. Νιώθουμε σχεδόν ευτυχείς, όταν τους βλέπουμε με τα ποδήλατα και τα καπελάκια τους. Δεν είχαμε σκεφθεί ποτέ, όμως, ότι κάτω από τα καπελάκια αυτά, μπορεί να κρύβεται μια συσκευή εντοπισμού μέσω GPS, ένα τεχνολογικό λουρί τελευταίας γενιάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: