28.5.11

Μυστική επίσκεψη από την DT στην Αθήνα...


Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αθήνα προς απόδειξη της σημασίας που δείχνει η Deutsche Telekom στην επένδυση που έκανε στον ΟΤΕ, πραγματοποίησε την Τρίτη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.

Η ομάδα, η οποία αποτελούνταν από τα... μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το εποπτικό συμβούλιο της γερμανικής εταιρίας, με επικεφαλής, μάλιστα, τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ρενέ Όμπερμαν, είχε ενημερωτική συνάντηση για τα ζητήματα του ΟΤΕ, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Μιχ. Τσαμάζ.

Η γερμανική αποστολή, όπως επισημαίνουν πηγές από τη Βόννη, πραγματοποίησε την εν λόγω αποστολή, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης που διοργανώνει η DT σε χώρες όπου έχει διατηρεί επενδύσεις. Και φέτος, όπως λένε οι ίδιες πηγές, επελέγη η Ελλάδα, σε μία προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας που έχει ο ΟΤΕ για τους γερμανούς.

Αν και η άφιξή τους παρέμεινε μυστική, γεγονός που πυροδότησε ποικίλιες συζητήσεις, εν τούτοις, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, δεν πραγματοποιήθηκε κάποια συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης.

Πάντως, 24 ώρες μετά την αναχώρησή τους, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση της γερμανικής εταιρίας, επισημαίνοντας την πρόθεση του δημοσίου να πωλήσει τα ποσοστά του στον ΟΤΕ. Ωστόσο, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το ποσοστό που επιθυμεί να πωλήσει το δημόσιο και εναπόκειται στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν για να καθοριστει.

Η DT έκανε μία δημόσια τοποθέτηση για την ειδοποίηση του έλληνα υπουργού, γνωστοποιώντας μεν την λήψη της, ωστόσο, επισήμανε ότι «η επιστολή δεν αποτελεί την εξάσκηση του δικαιώματος του put - option», που προβλέπει η συμφωνία που είχε υπογράψει το δημόσιο με την γερμανική εταιρία το 2008.

Σύμφωνα με αυτήν, το κράτος έχει την επιλογή της διάθεσης επιπλέον 10% μετοχών του ΟΤΕ έως το τέλος του 2011, με την τιμή πώλησης να υπολογίζεται με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών και των όγκων των τελευταίων 20 συνεδριάσεων του ΧΑΑ, πριν από την ανακοίνωση πώλησης. Όπως επισημαίνουν, πάντως, πηγές της αγοράς, το ενδεχόμενο πώλησης με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή θα γίνει με πολύ πιο χαμηλή τιμή από ότι το 2008, όταν και το δημόσιο μεταβίβασε ποσοστό της εταιρίας στους γερμανούς επενδυτές.

Στο μεταξύ, η ΟΜΕ - ΟΤΕ αντιδρά έντονα στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από τον ΟΤΕ. Οι συνδικαλιστές έκαναν χθες κατάληψη στη λεωφόρο Κηφισίας, ενώ εξήγγειλαν κινητοποιήσεις για την ανατροπή της πώλησης του ποσοστού που έχει το δημόσιο στον οργανισμό. Μάλιστα, την υποστήριξη στην ΟΜΕ-ΟΤΕ εκδήλωσε χθες σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: